Alternativa podnijela prijavu protiv NN lica zbog slanja cigara teroristima

”Molimo vas da preduzmete sve neophodne korake da se ovi navodi istraže”, kazali iz grupe građana “Alternativa Crna Gora”
112 pregleda 1 komentar(a)
cigarete Kleopatra DKP, Foto: Vladimir Otašević
cigarete Kleopatra DKP, Foto: Vladimir Otašević
Ažurirano: 11.07.2016. 07:49h

z grupe građana “Alternativa Crna Gora” Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Interpolu poslali su prijavu protiv nepoznatog lica (NN) "koje je organizovalo neovlašćenu proizvodnju, distribuciju i prodaju cigareta sa teritorije Crne Gore u Libiju".

"Alternativa Crna Gora" odlučila je da pokrene inicijativu nakon što je njemački Dojče vele (DW) u saradnji sa "Vijestima" i "Danom" objavio istraživački serijal "Dosije dim".

Radi se o istraživanju o transportu cigareta iz luke Bar na teritoriju pod kontrolom libijske islamističke terorističke organizacije Ansar al-Šerijat.

Ta teroristička grupa se u jednom izvještaju Stejt departmenta sumnjiči da su njeni pripadnici 2012. godine organizovali napad na američke diplomate u Bengaziju.

"Molimo vas da preduzmete sve neophodne korake da se ovi navodi istraže. Između države Crne Gore (Luka Bar) i Libije (Luka Bengazi) postoji intenzivna jednosmjerna trgovinska ruta za transport/šverc cigareta. Neke od faktura koje se koriste kao ’pokriće’ za ovaj posao dobili ste u prilogu ovog maila. Na osnovu informacija odranije, na sjeveru Crne Gore postoji čitav niz malih postrojenja/fabrika za proizvodnju cigareta, koje ne podliježu kontroli od strane države Crne Gore. Time se državi Crnoj Gori nanosi milionska materijana šteta. Ova mala postrojenja nelegalno upošljavaju radnike, ne podliježu nikakvoj kontroli o tehničkoj osposobljenosti za obavljanje te djelatnosti i ne plaćaju nikakav porez. Za očekivati je da je proces organizovan od strane N.N. osobe koja je vrlo bliska najvišim izvršnim organima vlasti Crne Gore, jer je čitav ovaj ’posao’ godinama ostao neprimjećen. Na osnovu nepotvrđenih informacija, koje smo dobili od strane novinara-istraživača izvan Crne Gore, ovaj šverc se koristi za finansiranje terorističkih aktivnosti na područiju sjeverne Afrike. Međutim, to je sada nepotvrđena i sporedna informacija koja nema (velikog) uticaja na istražni proces ovdje. Molimo vas da preduzmete sve neophodne istražne aktivnosti da se dođe do informacija ko, kako i gdje proizvodi cigarete na teritoriji Crne Gore koje se švercuju na teritoriju Libije? Takođe, molimo vas da nam pošaljete izvještaj (nalaz) te kontrole, koji će sadržati opis svih preduzetih radnji u ovom slučaju”, piše u pismu grupe građana “Alternativa Crna Gora”, koje je juče poslato VDT i Interpolu.

Novinari istraživači objavili su ranije da je samo u 2013, 2014. i 2015. godini iz Crne Gore u Libiju izvezeno čak 3.408.090 kilograma cigareta.

Bonus video: