Portugal prvak Evrope!!!

Pod patronatom Fernanda Santoša su odustali od prelijepe igre za oko i ispunili višedecenijski san velike fudbalske nacije sa Pirinejskog poluostrva - Portugal je novi prvak Evrope!
77 pregleda 0 komentar(a)
Eder, Foto: Reuters
Eder, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 21:46h

Nije uspio Euzebio, nije ni Luiš Figo i svi oni Portugalci koji su igrali prelijep fudbal, ali jesu ratnici Fernanda Santoša.

Pod njegovim patronatom su odustali od prelijepe igre za oko i ispunili višedecenijski san velike fudbalske nacije sa Pirinejskog poluostrva - Portugal je novi prvak Evrope!

U finalu na Stad d Fransu u Sen Deniju, Portugal je doživio šok već u 8. minutu, kada je Dimitri Paje u jednom duelu povrijedio Kristijana Ronalda.

Jedan od najboljih igrača svijeta je zbog bolova u koljenu nekoliko puta odlagao neizbježno, da bi u 25. minutu bio iznijet sa terena.

Francuzi su napadali i imali dvije sjajne šanse - Antoan Grizman je u 66. minutu promašio zicer glavom sa pet metara, da bi u drugom minutu sudijske nadoknade Andre-Pjer Žinjak pogodio stativu.

Portugalci su čekali šansu i zahvaljujući izmjeni Santoša je i dočekali. Eder, tj. Ederzito Antonio Masedo Lopeš, napadač Lila koji je igrao samo sedam minuta protiv Austrije i šest protiv Islanda u grupi, bio je tas na vagi koji je preokrenuo tok meča u korist Portugala.

Eder je izludio štopere rivala, iznudio dva žuta kartona, a onda u 109. minutu sa 20-ak metara iznenadio Iga Ljorisa i dao gol za titulu.

Francuzi su do kraja djelovali obezglavljeno, a Portugal je mogao da ostvari i ubjedljiviju pobjedu.

Pehar je podigao Ronaldo, koji je tako i definitivno stekao pravo da sebe zove najboljim portugalskim fudbalerom svih vremena. Nije igrao veći dio finala, ali je pokazao kakav je lider - skakutao je pored aut linije i bodrio saigrače, terao ih da zaborave na sitne povrede, umor... A kakve su napore preživjeli, najbolje se pokazalo poslije meča, kada je Pepe počeo da povraća.

TOK MEČA

Gotovoooo!!!! Portugal je prvak Evropeeeeeeeeeeeeeee!!!!!

122. minut - Marsijal je pokušao, i to je bilo to.

Portugalci su nakon gola opasniji i čini se da im šampionski pehar neće izmaći.

109. minut - Gooooool Portugalaaaaaa!!! Eder je odapeo sa 20-ak metara i savladao Iga Ljorisa. Titula je jako blizu!

108. minut - Prečka Portugala! Mark Klatenburg je pogriješio i dosudio slobodni udarac i žuti karton Loranu Košjelniju, iako je rukom igrao Eder. Novi lijevi bek Borusije je odličo šutirao, ali je Igra Ljorisa spasila prečka.

Kraj prvog produžetka

104. minut - Najveća šansa za Portugal. Nakon kornera Kvarežme, Eder je šutirao glavom sa sedam-osam metara, ali je Igo Ljoris odbranio.

101. minut - Francuska je opet pritisla, ali nema šuta ka golu Patrisija.

98. minut - Smjenjuju se žuti kartoni. Sada ga je dobio Vilijam Karvaljo, jer je zaustavio prebrzog Kingslija Komana.

97. minut - "Požutio" je i Blez Matuidi. I on, kao i Umtiti, zbog faula nad Ederom.

95. minut - Žuti karton i za Rafaela Gereira.

Počeli su produžeci finala Evropskog prvenstva.

Kraj regularnog toka na Stad d Fransu Portugal će treći put na ovom šampionatu igrati produžetke.

92. minut - Stativa Žinjaka!!! Iskusni napadač je savrđeno izbacio Pepea, šutirao pored Patrisija, ali je okvir gola spasao Portugal.

Tri minuta sudijske nadoknade.

Posljednji minut, produžeci sve bliže.

84. minut - Bomba Muse Sisokoa sa skoro 30 metara, Rui Patrisio opet sjajan.

80. minut - Igo Ljoris je izbacio loptu nakon što se centaršut Nanija pretvorio u šut, a potom je odbranio i kada je Rikardo Kvarežma pokušao da ga savlada makazicama. ZZa tri sekunde prva dva šuta u okvir gola Portugala. Eder je već iznudio žuti karton za Umtitija.

79. minut - Santoš ubacuje napadača - Eder je ušao umjesto Renata Sančesa.

78. minut - Napadač za napadača - Andre-Pjer Žinjak je zamijenio Olivijea Žirua.

75. minut - Odlična šansa za Olivijea Žirua, ali Rui Patrisio brani.

Portugal se "ne veže" sa loptom.

72. minut - Olivije Žiru i Kingsli Koman su odigrali odličan dupli pas, ali je vezista Bajera dao sebi predug for. Bilo je opasno nakon kornera, ali nije bilo šuta.

66. minut - Najbolja šansa na utakmici! Kingsli Koman je savršeno centrirao, Antoan Grizman pobjegao Rafaellu Gereriru, ali je sa pet metara glavom prebaio gol. Portugalci su izvršili promjenu - umjesto Adrijena Silve na terenu je Žoao Mutinjo.

62. minut - Drugi žuti karton na meču, i opet za Portugalce. Zapisan je Žoao Mario, koji je spriječio kontru faaulom nad Olivijom Žiruom.

58. minut - Prva promjena u redovima Francuske. Jedan od najboljih igrača Eura Dimitri Paje je završio šampionat, ušao je Kingsli Koman. Igrač Bajerna je odmah dodao loptu Antoanu Grizmanu, čiji šut je lako uhvatio Rui Patrisio.

Taktičko nadmudrivanje Fernanda Santoša i Didijea Dešana "ubija" finale. Portugalci se brane i čekaju šansu za kontru, ali i Francuzi se brane sa desetoricom. Hoće li neko krenuti u napad?

54. minut - Pogba je pokušao sa gotovo 30 metara, ali je lopte otišla visoko.

50. minut - Nema šansi u Sen Deniju. Ekipe se mnogo više brane nego što napadaju.

Poluvrijeme na Stad d Fransu. Nema golova, a nema ni kapitena Portugala Kristijana Ronalda, koji je u 25. minutu napustio teren zbog povrede.

Francuska je bila bolja, ali je Rui Patrisio bio siguran na golu, mada nije ni morao da skida zicere. Njegov kolega sa druge strane Igo Ljoris nije ni pipnuo loptu.

Vidjećemo kako će se meč razvijati u drugom poluvremenu. Francuskoj je posao izuzetno olakšan izlaskom Ronalda, ali Portugal i bez njega ima igrače koji mogu da budu opasni.

34. minut - Nakon zatišja, odlična šansa za Francusku. Musa Sisoko se fenomenalno oslobodio rivala i šutirao, ali pravo u Ruija Patrisija. Žuti karton za Sedrika.

25. minut - Umjesto uplakanog kapitena, na terenu je Rikardo Kvarežma.

24. minut - Ronaldo izlazi sa terena! Probao je, nije mogao! Šteta, baš šteta...

23. minut - Lopta je pala na volej Adrijenu Silvi, koji je šutirao visoko preko gola.

22. minut - Odličan šut Muse Sisokoa, ali je lopta okrznula nekog od protugalskih defanzivaca i otišla u korner.

21. minut - Ronaldo se vratio, ali se vidi da se teško kreće.

17. minut - Kristijano Ronaldo je sa suzama sjeo na teren. Pitanje je da li će moći da nastavi!!!

10. minut - Antoan Grizman je odlično šutnuo glavom nakon centaršuta Dimitrija Pajea, ali je Rui Patrisio odbio u korner. Paje ga je i izveo, ali je mlak šut Olivijea Žirua završio u naručju golmana Portugala.

8. minut - Dok Kristijano Ronaldo prima pomoć nakon duela sa Dimitrijem Pajeom, stiže informacija da je policija ispalila suzavac u fan zoni u centru Pariza, kako bi spriječila ljude koji su htjeli da uđu, a sve je već prebukirano.

7. minut - Francuzi su pritisli i poslije pasa glavom Bleza Matuidija došli do prve prilike, ali je Antoan Grizman bio veoma neprecizan.

4. minut - Prva šansa na meču. Nani je izbjegao ofsajd zamku, ali je šutirao visoko preko gola.

1. minut - Finale je počelo!

Do početka finala Evropskog prvenstva u Francuskoj ostalo je pet minuta.

Ceremonija otvaranja je završena, igrači su izašli na teren, predvođeni engleskim arbitrom Markom Klatenburgom, koji je sudio i finale Lige šampiona.

Pehar namijenjen šampionu Evrope je donio Ćavi Ernandes, koji je sa Španijom bio prvak na posljednja dva prvenstva.

Selektori Francuske i Portugala su objavili sastave za koje su se odlučili, a zanimljivo je da Didije Dešan nije mijenjao ništa.

Čovjek koji je kao kapiten na istom mjestu gdje se večeras igra finale Eura, Stad d Fransu u Sen Deniju, prije 18 godina podigao titulu namijenjenu prvaku svijeta, odlučio je da istih 11 igrača koji su počeli polufinalni meč sa Njemačkom i večeras bude na terenu.

Ni Fernando Santoš nije mijenjao. Zapravo, samo je vratio dvojicu igrača koji nisu mogli da igraju protiv Velsa - oporavljenog Pepea i Vilijama Karvalja, koji nije nastupio zbog žutih kartona.

David Trezege, koji je prije 16 godina dao gol za titulu u finalu protiv Italije, ubijeđen je da će njegovi nasljednici pobijediti.

To, ipak, neće biti nimalo lako, jer je Portugal izuzetno čvrst, a ima i Kristijana Ronalda, koji nije izgubio 14 vezanih mečeva u dresu reprezentacije.

Domaći će, naravno, imati znatno veću podršku sa tribina, a u fan zoni pored Ajfelovog tornja je preko 100.000 navijača.

Bonus video: