IAAF: Klišina učestvuje na OI kao neutralni takmičar

Jedna od najljepših sportistkinja svijeta je na svojoj Fejsbuk stranici navela da je veoma srećna i zahvalila je IAAF na odluci
0 komentar(a)
Darja Klišina, Foto: Reuters
Darja Klišina, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 17:42h

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je danas da će ruska atletičarka Darja Klišina kao neutralna takmičarka nastupiti u skoku udalj na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

IAAF je navela da Klišina ispunjava potrebne kriterijume i da je Odbor za reviziju „jednoglasno prihvatio prijavu Darje Klišine, kojoj je dozvoljeno da učestvuje na međunarodnim takmičenjima kao neutralni sportista”.

Klišinoj je još potrebna dozvola Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Jedna od najljepših sportistkinja svijeta je na svojoj Fejsbuk stranici navela da je veoma srećna i zahvalila je IAAF na odluci.

Ruske vlasti su danas obavijestile IAAF da imaju samo jednu atletičarku, Darju Klišinu za Igre u Riju.

„Mnogi su odbili učešće. Jedino je Darja Klišina prihvatila”, izjavila je članica Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Briljantova.

Ukupno 68 atletičara zatražilo je da individualno učestvuje na Igrama posle skandala o dopingu koji je pogodio Rusiju, a konačnu odluku IAAF donijeće 18. jula. Atletska takmičenja u Riju počeće 12. avgusta.

IAAF je 1. jula odobrila ruskoj atletičarki, zviždačici Juliji Stepanovoj, da kao neutralni sportista učestvuje na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Stepanova je jedna od najboljih svjetskih atletičarki u trci na 800 metara. Ona i njen suprug Vitalij Stepanov, koji je radio kao antidoping zvaničnik u Rusiji, prošle godine su predali dokaze Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, koji je prikrivala i finansirala država.

Poslije istrage WADA, IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare.

Bonus video: