Španija jedina do odbrane trofeja

0 komentar(a)
Španija, Foto: Uefa.com
Španija, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 15:08h

Španija - Italija 4:0 (Silva 14, Alba 41, Tores 84, Mata 88)

Španija: Kasiljas - Arbeloa, Pike, Serhio Ramos, Alba - Buskets, Ćavi, Inijesta (Mata), Ćabi Alonso, David Silva (Pedro Rodriges) - Fabregas (Fernando Tores).

Italija: Bufon - Abate, Kjelini (Balzareti), Bonući, Barzalji - De Rosi, Pirlo, Montolivo (Tijago Mota), Markizio - Kasano (Di Natale), Baloteli.

Na prethodnom, posljednjem šampionatu sa 16 ekipa u završnici, odigranom u Poljskoj i Ukrajini, Španija je postala prva selekcija koja je odbranila naslov evropskog prvaka!

U finalu Španija je sa 4:0 savladala Italiju. Bila je to briljantna partija kojom je generacija Ćavija, Inijeste i drugova dostigla zenit, sa kojeg je morao uslijediti neminovni pad - generacija koja je u međuvremenu osvojila i Mundijal 2010, doživjela je krah na SP u Brazilu 2012, i potom na EP koje je u toku.

Iako je Italija u prvom meču grupe sa Španijom bila bliža pobjedi (1:1), u finale je „crvena furija” ušla kao apsolutni favorit, jer je uspjela da tokom napornog turnira sačuva svoje vedete, a imala je i neuporedivo veći izbor kvalitetnih igrača. To potvrđuje i činjenica da su rezervisti Tores i Mata postigli golove. O samopouzdanju stečenom pobjedama u velikim utakmicama, suvišno je i pričati. Za najboljeg igrača proglašen je Inijesta, ali ulogu Ćavija najbolje oslikava podatak da je oborio rekord Zinedina Zidana po broju tačnih pasova, jer ih je baš protiv Francuske u četvrtfinalu (2:0) imao čak 734, 27 više od dotadašnjeg rekorda legendarnog Zizua.

Španija je, uprkos snazi, umalo eliminisana u grupnoj fazi, ali su u meču odluke Hrvati, kojima je sjajno dirigovao Luka Modrić, promašili fantastične šanse, a Kasiljas je imao i nevjerovatnu odbranu šuta Rakitića.

Španija je u polufinalu penalima prošla Portugal nakon igre bez golova, dok je Italija u sjajnoj partiji Pirla i dvostrukog strijelca Marija Balotelija, eliminisala Njemačku sa 2:1.

Čak pet igrača je postiglo po tri pogotka - Fernando Tores, Alan Džagojev, Mario Mandžukić, Mario Gomes, Mario Baloteli i Kristijano Ronaldo.

Idealni tim: Iker Kasiljas (Španija) - Fabio Koentrao (Portugal), Pepe (Portugal), Serhio Ramos (Španija), Đordi Alba (Španija) - Sami Kedira (Njemačka), Andrea Pirlo (Italija), Andres Inijesta (Španija), Ćavi Ernandes (Španija) - Mario Baloteli (Italija), Kristijano Ronaldo (Portugal).

Bonus video: