Kralj Oto tvorac senzacije Helena

70 pregleda 0 komentar(a)
Grčka, Foto: Uefa.com
Grčka, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 13:02h

Grčka - Portugal 1:0 (Haristeas 57)

Grčka: Nikopolidis - Seitaridis, Delas, Basinas, Zagorakis - Janakopulos (Venetidis), Fisas, Vrizas (Papadopulos), Kapsis, Kacuranis - Haristeas.

Portugal: Rikardo - Andrade, Karvaljo, Koštinja (Rui Košta), Migel (Paulo Fereira) - Deko, Maniš, Nunjo Valento, Luis Figo - Pauleta (Nunjo Gomeš), Kristijano Ronaldo.

Šampionat u Portugalu, sjajno organizovan uprkos podatku da je tako veliku smotru organizovala jedna mala zemlja, obilježila je još manja zemlja - Grčka!

Heleni su u finalu bili bolji od domaćina, apsolutnog favorita sa svjetskim zvijezdama fudbala - Luisom Figom, Dekom, Kristijanom Ronaldom...

A da pobjeda u finalu izabranika njemačkog trenera Ota Rehagela, u drevnoj Atini dočakanog i krunisanog kao Kralj Oto, nije bila slučajna, pokazao je duel istih rivala na otvaranju prvenstva - Grčka je slavila sa 2:1, a Kristijano Ronaldo je u trećem minutu nadoknade postigao počasni pogodak, prvi na evropskim prvenstvima. On će jedini u istoriji postići makar gol i na naredna tri.

Grčka je potom remizirala sa Španijom (1:1), a onda je porazom od Rusije (2:1), kao drugoplasirana prošla u nokaut fazu zbog bolje gol-razlike, tačnije većeg broja postignut golova od „crvene furije” (gol razlika 4:4 i 2:2).

Mreža Papadopulosa bila je zaključana u nokaut fazi u kojoj su Heleni sa identičnih 1:0 dobili Francusku, pa u produžecima Češku i u finalu Portugal. Domaćin je penalima eliminisao Englesku (opet), a potom sa 2:1 Holandiju.

Upravo se Portugalu i njegovom selektoru Fernandu Santošu, današnjem finalisti EP 2016, spočitava grčki stil. Santoš je prije Portugala na dva velika takmičenja bio baš selektor Grčke i odveo je do druge faze EP 2012. i SP 2014.

A Grčka je u finalu igrala ljepše od Portugala i sjajnim golom glavom Angelosa Haristeasa, nakon fenomenalnog proboja po boku Trajanosa Delasa, uzela titulu u svom drugom učešću na završnicama evropskih prvenstava.

Čeh Milan Baroš bio je najbolji strijelac prvenstva sa pet pogodaka, a Teodoros Zagorakis je bio najbolji igrač prvenstva.

Idealni tim: Petr Čeh (Češka) - Trajanos Delas (Grčka), Rikardo Karvaljo (Portugal), Jurkas Seitaridis (Grčka), Đanluka Zambrota (Italija) - Maniš (Portugal), Pavel Nedved (Češka), Teodoros Zagorakis (Grčka) - Milan Baroš (Češka), Kristijano Ronaldo (Portugal), Vejn Runi (Engleska).

Bonus video: