"Trikolorima" jedina titula na strani

0 komentar(a)
Francuska, Foto: Uefa.com
Francuska, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 12:48h

Francuska - Italija 1:1, produžeci 2:1 (Viltor 90, Trezege 103 - Delvekjo 55)

Francuska: Bartez - Lizarazu (Pires), Tiram, Blan - Desaji, Vijeira, Dešan, Đorkaef (Trezege), Zidan - Dugari (Viltor), Anri.

Italija: Toldo - Nesta, Maldini, Kanavaro, Pesoto - Julijano, Albertini, Di Bjađo (Ambrozini), Toti - Delvekjo (Montela), Fiore (Del Pjero).

Naslov „domaćinska selekcija”, Francuska je izbrisala na prvom šampionatu Evrope koji su organizovale dvije države - Belgija i Holandija.

Svjetski prvak, Francuska, koja je dvije godine ranije prigrabila na svom terenu prvu pobjedu na Mundijalu, imala je još pehar prvaka Evrope osvojen takođe u Parizu 1984. Ipak, klasi Zinedina Zidana, Anrija, Blana i drugova morala se dodijeliti uloga apsolutnog favorita, iako do tada ni jedna selekcija nije objedinila titule svjetskog i evropskog prvaka. Koliko je to bilo teško, pokazao je finalni meč u kojem je Francuska izbjegla poraz od Italije golom Silvajna Viiltora u 90. minutu, a potom zlatnim golom još jednog rezerviste, Trezegea, prigrabila je veliki trofej.

Ipak, pobjedama nad Španijom (2:1) u četvrtfinalu i zlatnim golom Zidana sa penala u polufinalu sa Portugalom (2:1), Francuska je potpuno zasluženo došla do trijumfa. A Italiju je do velikog finala odveo Franćesko Toldo. Sjajni golman je u polufinalu sa Holandijom, u kojem su „azuri” imali igrača manje od 34. minuta (isključen Zambrota), odbranio dva penala u regularnih 90 minuta, a potom je bio sjajan i u penal seriji za 3:1 (0:0).

Zidan je proglašen za najboljeg igrača prvenstva, a najbolji strijelci bili su Savo Milošević i Patrik Klajvert sa po pet golova.

Idealni tim: Franćesko Toldo (Italija) - Loran Blan (Francuska), Fabio Kanavaro (Italija), Paolo Maldini (Italija), Lilijan Tiram (Francuska) - Edgar Davids (Holandija), Patrik Vijeira (Francuska), Zinedin Zidan (Francuska), Luis Figo (Portugal) - Patrik Klajvert (Holandija), Franćesko Toti (Italija).

Bonus video: