"Elf" najbolji u kolijevci fudbala

0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Uefa.com
Njemačka, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 12:43h

Njemačka - Češka 1:1, produžeci 2:1 (Birof 73, 95 - Berger (penal) 59)

Njemačka: Kepke - Helmer, Cige, Babel, Kunc - Zamer, Ajlts, Štrunc, Hesler - Klinsman, Birof.

Češka: Kouba - Suhoparek, Kadlec, Nemec, Bejbl - Poborski, Kuka, Nedved, Hornak - Rada, Berger.

U kolijevci fudbala u jubilarnom desetom izdanju smotre najboljih selekcija Starog kontinenta, slavili su Njemci! I to u prvom turniru koji je okupio 16 selekcija koje su prošle kvalifikacije. U finalu su se „panceri” nakon dvije decenije sastali sa jednim od nasljednika uspjeha Čehoslovačke iz Beograda 1976. godine - Češkom. Po prvi put pobjednika je odlučilo pravilo „zlatnog gola”, koji je u petom minutu produžetka postigao Oliver Birof. Tokom 90 minuta nije bilo pobjednika pred 76.700 gledalaca na „Vembliju”.

A poveli su Česi golom sa penala Patrika Bergera, da bi Birof prvo izjednačio, a potom golom u produžecima koji je automatski značio kraj utakmice, donio Njemačkoj treću titulu prvaka Evrope. Osim u finalu, prava drama gledana je i u polufinalima, jer je Češka nakon igre bez golova sa Francuskom bila bolja u penal seriji (6:5). Njemačka je sa domaćinom igrala 1:1, a poslije promašaja Gareta Sautgejta slavila je u penal seriji.

Šampionat je odigran u osam gradova, a na 31 utakmici viđena su 64 gola (2,06 po utakmici).

Najbolji strijelac bio je Alan Širer sa pet golova.

Idealni tim: Andreas Kepke (Njemačka) - Loran Blan (Francuska), Marsel Desai (Francuska), Paolo Maldini (Italija) - Matijas Zamer (Njemačka), Pol Gaskoin (Engleska), Karel Poborski (Češka), Diter Ajlts (Njemačka) - Alan Širer (Engleska), Hristo Stoičkov (Bugarska), Davor Šuker (Hrvatska).

Bonus video: