Platinijevih devet golova za prvi naslov Galskih pjetlova

154 pregleda 1 komentar(a)
Francuska, Foto: Uefa.com
Francuska, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 12:18h

Francuska - Španija 2:0 (Platini 57, Belon 90)

Francuska: Bats - Batiston (Amoros), Leru, Bosis, Domerg, Žires, Tigana, Fernandez, Platini - Lakomb (Ženžini), Belon.

Španija: Arkonada - Urgiaga, Salva (Roberto), Galjego, Seńor - Fransisco, Viktor, Kamaćo, Hulio Alberto (Sarabija) - Santiljana, Karasko.

Na prvoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta Francuska je pred svojom publikom ostala bez medalje, ali je u drugi domaći šampionat ušla sa oreolom velikog favorita. A generacija Platinija, Žiresa i Tigane je tu ulogu i opravdala.

U finalu je golovima Mišela Platinija i Bruna Belona Francuska savladala Španiju. Za razliku od prethodnog prvenstva, kada je finale bilo najspektakularniji duel, turnir u Francuskoj je obilježilo polufinale domaćina sa sjajnim Portugalom. U meču preokreta, Francuska je slavila golom Platinija u 119. minutu.

On je na pet utakmica postigao čak devet golova,a „trikolori” su turnir završili sa gol razlikom 14:4. Strijelci na šampionatu su bili izuzetno raspoloženi, pa je na 15 utakmica viđen 41 gol. Za razliku od prethodnog šampionata, vraćena su polufinala, pa je pobjednik grupe A igrao sa drugoplasiranim iz B.

Turnir je obilježio i veliki broj gradova domaćina jer je svaka selekcija mečeve grupne faze igrala u drugom gradu, od čega se odustalo na narednim zbog smanjenja troškova navijačima, pa je svaka reprezentacija dva duela igrala na istom stadionu.

Ipak, Platini je pokupio sva priznanja - za najboljeg igrača, strijelca, a postigao je i het -trik u pobjedi nad SFR Jugoslavijom (3:2).

Idealni tim: Harald Šumaher (Njemačka) - Žoao Pinto (Portugal), Karl Hajnc Forster (Njemačka), Morten Olsen (Danska), Andreas Breme (Njemačka) - Fernando Šalana (Portugal), Alan Žires (Francuska), Žan Tigana (Francuska), Frank Arnesen (Danska) - Mišel Platini (Francuska), Rudi Feler (Njemačka).

Bonus video: