Prva titula SR Njemačke

98 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Uefa.com
Njemačka, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 11:49h

SR Njemačka - SSSR 3:0 (Miler 27, 58, Vimer 52)

SR Njemačka: Majer - Hetges, Brajtner, Švarcenbek, Bekenbauer - Vimer, Henes, Necer, Kremers - Hajnkes, Miler.

SSSR: Rudakov - Džodžašvili, Kurtsilava, Kaplicni, Istjomin - Konkov, Troškin, Kolotov, Bajdahni - Baniševski, Onišenko.

Jedna od najboljih selekcija u istoriji fudbala, SR Njemačka Gerda Milera i Franca Bekenbauera došla je na četvrto Evropsko prvenstvo u Belgiji sa oreolom apsolutnog favorita. I opravdali su je čuveni „panceri”.

U finalu je sa dva gola Gerda Milera i jednim Vimera pred 65.000 gledalaca na čuvenom „Hejselu” poražen Sovjetski Savez 18. juna 1972. godine.

Njemci su u Belgiju na turnir najbolje četiri ekipe kroz kvalifikacije došli nakon prve pobjede nad Engleskom na kultnom „Vembliju”, a i podatak da su dvije godine ranije uzeli bronzu na Svjetskom prvenstvu nametnuli su ekipu Helmuta Šena za najozbiljnijeg kandidata za trofej.

SR Njemačka je i opravdala, u polufinalu 14. juna u Antverpenu savladala domaću Belgiju sa 2:1, dok je SSSR istog dana savladao Mađarsku u Briselu.

Treće mjesto pripalo je Belgiji pobjedom nad Mađarskom u Liježu (2:1).

Na četiri utakmice šampionata psotignuto je deset golova, od kojih je četiri dao Gerd Miler, a ni jedan drugi igrač nije dva puta pogodio mrežu.

I za EP u Belgiji su kvalifikacije odigrane po grupama, njih osam sa po četiri ekipe, a pobjeda je donosila dva boda, remi jedan.

Idealni tim: Jevgenij Rudakov (SSSR) - Revaz Džodžuašvili (SSSR), Franc Bekenbauer (SR Njemačka), Paul Brajtner (SR Njemačka), Murtaz Kurtsilava (SSSR) - Uli Henes (SR Njemačka), Ginter Necer (SR Njemačka), Herbert Vimer (SR Njemačka) - Rol Lambert (Belgija), Jup Hajnkes (SR Njemačka), Gerd Miler (SR Njemačka).

Bonus video: