Trijumf domaće "furije"

0 komentar(a)
Španija, Foto: Uefa.com
Španija, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 11:13h

Španija - SSSR 2:1 (Pereda 6, Marselinjo 84 - Kušainov 8)

Španija: Iribar - Rivilja, Olivela, Kaljeha, Zoko - Fuste, Amaro, Luis Suares, Pereda - Marselinjo, Lapetra.

SSSR: Jašin - Šustikovb, Šesternjev, Mudrik, Voronjin - Aničkin, Čislenko, Ivanov, Kornjejev - Ponedeljnik, Kušainov.

U kvalifikacijama za prvo kontinentalno prvenstvo politika je spriječila duel, koji je četiri godine kasnije viđen u finalu Evropskog prvenstva 1964. godine u Španiji. Španija i SSSR su odigrali finale u kojem „sovjeti”, koje je predvodio sjajni golman Lav Jašin, nijesu uspjeli da odbrane titulu.

Španija je slavila na domaćem šampinaonatu sa 2:1, zahvaljujući golu Marselinja u finišu. Uslijedilo je neviđeno slavlje na „Santjago Bernabeu” u Madridu, na kojem je u tom trenutku bilo 79.000 gledalaca. „Crvena furija” je u finalu povela već u 6. minutu golom Hesusa Marije Perede, ali je trans „Bernabeua”samo dva minuta kasnije utišao Galimzijan Kušainov. Ipak, u 84. minutu Marselinjo Martines je donio prvu titulu za Španiju.

Završni turnir Kupa evropskih nacija odigran je od 17. do 21. juna u Madridu i Barseloni. U polufinalu u Madridu Španija je nakon produžetka savladala Mađarsku sa 2:1, dok je istovremeno u Barseloni SSSR bio bolji od Danske (3:0).

Bronzanu medalju u Barseloni osvojila je Mađarska, koja je slavila protiv Danske sa 3:1.

Najbolji strijelci sa po dva gola bili su: Hesus Marija Pereda, Ferenc Bene i Dešo Novak.

U idealnom timu prvensatva bilo je čak šest Španaca, dva Sovjeta i tri Mađara.

Idealni tim: Lav Jašin (SSSR) - Felisijano Riviolja (Španija), Ignjasio Zoko (Španija), Fernando Olivela (Španija), Dešo Novak (Mađarska) - Amansio Amaro (Španija), Luis Suares (Španija), Valentin Ivanov (SSSR) - Ferenc Bene (Mađarska), Florijan Albert (Mađarska), Hesus Marija Pereda (Španija).

Bonus video: