Sovjetima prva i jedina titula

71 pregleda 0 komentar(a)
SSSR, Foto: Uefa.com
SSSR, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 10.07.2016. 11:07h

SSSR - SFR Jugoslavija 1:1, produžeci 2:1 (Galić 43 - Metreveli 49, Ponedeljnik 113)

SFR Jugoslavija: Vidinić - Đurković, Jusufi, Žanetić, Miladinović - Perušić, Jerković, Šekularac - Matuš - Kostić, Galić.

SSSR: Jašin - Čokeli, Maslenjkin, Krutikjov, Voinov - Neto, Metreveli, Ivanov, Bubukin - Ponedeljnik, Meskhi.

Iako je fudbal nastao na Starom kontinentu, Evropa je posljednja od kontinenata uvela reprezentativno prvenstvo. Tek 1960. godine na inicijativu bivšeg sekretara Uefe i predsjednika Fudbalskog saveza Francuske, Anrija Delonea startovao je Kup evropskih nacija.

Sada već dvije bivše države, SFR Jugoslavija i SSSR, sastale su se u finalu na „Parku prinčeva” u Parizu, a Sovjeti su u produžetku prigrabili prvu i jedinu titulu (2:1), iako je Jugoslavija povela preko Milana Galića u 43. minutu. Slava Metreveli je u 49. izjednačio, da bi u 113. minutu Viktor Ponedeljnik donio trijumf „zbornaji”.

A prvi Kup nacija, ili po njenom osnivaču nazvan i Kup Anrija Delonea, tačnije njena završnica trajala je svega pet dana. U Marseju su početkom jula borbu za finale odigrali SSSR i Čehoslovačka, a „zbornaja” je lako slavila sa 3:0.

U drugom polufinalu na „Parku prinčeva” gledan je spektakularan duel domaće Francuske i SFR Jugoslavije.

Nakon vođstva „plavih” trikolori su u 74. minutu vodili sa 4:1, ali u samo četiri minuta golovima Tomislava Kneza i Dražena Jerkovića bilo je 4:5.

U Marseju je u meču za bronzanu medalju Čehoslovačka bila bolja do Francuske.

Kvalifikacije za Kup evropskih nacija bile su po kup sistemu i počele su u jesen 1958. godine, a pratio ih je bojkot brojnih zemalja sa zapada kontinenta. Osim britanskih reprezentacija nijesu učestovale ni Italija, Holandija, Belgija, Švajcarska, Švedska, Finska i Zapadna Njemačka, koja je propustila i naredno prvenstvo Starog kontinenta 1964. godine.

Te zemlje su smatrale da je samo Svjetsko prvenstvo pravo mjerilo i promocija njihove snage, dok je Španija suspendovana zbog odluke Frankovog režima da ta selekcija ne izađe na teren Sovjetskom savezu u kvalifikacijama.

Poredak: Sovjetski savez, SFR Jugoslavija, Čehoslovačka, Francuska.

Najbolji strijelci bili su sa po dva gola: Galić, Jerković, Metraveli, Ponedeljnik, Ivanov i Hojt.

U najboljem timu su bila dva Čehoslovaka, četiri Jugoslovena i pet Sovjeta.

Idealni tim: Lav Jašin (SSSR) - Vladimir Đurković (SFRJ), Ladislav Novak (Čehoslovačka), Igor Neto (SSSR) - Jozef Masopust (Čehoslovačka), Valentin Ivanov (SSSR), Slava Metreveli (SSSR), Milan Galić (SFRJ) - Viktor Ponedeljnik (SSSR), Dragoslav Šekularac (SFRJ), Borivoje Kostić (SFRJ)

Bonus video: