Umijeće sunčanja i prirodni preparati

Niste zaštićeni ako ležite u hladu suncobrana ili ispod drveta jer UV zraci dolaze sa svih strana, odbijajući se od pijesak, beton i druge površine. Iako se ne mogu odbijati o vodu, one lako prolaze kroz nju, pa dok plivate niste nimalo zaštićeni od sunca
393 pregleda 0 komentar(a)
sunčanje, plaža, Foto: Shutterstock.com
sunčanje, plaža, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.07.2016. 09:30h

Ako želite da brže pocrnite i dobijete lijep preplanuli ten, jedite češće namirnice koje mogu da vam pomognu u tome. Namirnice koje mogu da vam pomognu su šargarepa, ali i pipun, lubenica, paradajz, kao i zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja, jer su bogate beta-karotenom, koji podstiče ravnomjernu pigmentaciju kože i koji daje blistav ten.

  • Paradajz

Likopen paradajzu daje crvenu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji sprečava starenje kože jer ne dozvoljava djelovanje slobodnih radikala nastalih usljed izloženosti UV zračenju.

  • Jabuke

Jabuke sadrže kvarcetin, antikoksidans koji štiti kožu od sunčevih zraka.

  • Lubenica

Lubenica ima visok sadržaj vode koja hidrira tijelo, što omogućava blistavu kožu. Lubenica je bogat izvor antioksidansa poput likopena, vitamina A i C.

  • Dinja

Dinja sadrži vitamina C i beta-karoten, snažne antioksidanse koji pomažu zdravlju kože i nastanku preplanulog tena.

  • Šargarepa

Šargarepa daje koži mladolik izgled jer je bogata vitaminima A i E, koji sprečavaju pigmentaciju i neujednačen ton kože.

  • Napravite sami ulje za sunčanje

Mnogi su preparati za sunčanje štetni po naše zdravlje. Hemikalije u ovim preparatima remete rad endokrinog sistema i u sebi sadrže kancerogene elemente. Dajemo vam prirodan i jednostavan recept za ulje za sunčanje koje možete napraviti sami.

Potrebno je 1 veća šargarepa 10 ml hladno cijeđenog maslinovog ulja 90 ml svijetlog susamovog ulja Šargarepa je puna beta-karotena, jakog antioksidanta koji štiti kožu od UV-zračenja i ubrzava proizvodnju melanina koji je zadužen za tamnjenje kože.

Maslinovo ulje sadrži visoki procenat nezasićenih masnih kiselina, kao i vitamin A i E koji pomažu u zaštiti od sunca.

Susamovo ulje će štititi kožu da ne izgori, sadrži zaštitni faktor 8 što znači da ne štiti dovoljno od jakog sunca ali je sjajan za jutarnje i poslijepodnevne sate.

Priprema: Šargarepu najprije osušite da ne bi u njoj bilo tečnosti i onda je sitno izrendajte. Zatim je pomiješajte sa maslinovim uljem, stavite u staklenu posudu i ostavite da tako stoji oko dvije nedelje, da bi otpustila beta karoten. Poslije dvije nedjelje procijedite i procijeđeno ulje pomiješajte sa susamovim uljem.

  • Domaća krema s zaštitnim faktorom 20

Pola šoljice organskog bademovog ili maslinovog ulja, 1/4 šoljice organskog djevičanskog kokosovog ulja (prirodni zaštitini faktor 4), 1/4 šoljice pčelinjeg voska (može da se izostavi, ali on daje gustinu kremi), 2 kašike praha cink oksida (prirodni zaštitini faktor 20, a ako ga stavite više, SPF će biti veći).

Priprema: U teglu od oko 500 ml stavite sve sastojke osim cinkovog oksida, pa je stavite u lonac sa vodom da se polako zagrijeva na pari. Povremeno promiješajte. Nakon što se svi sastojci rastope, sklonite sa šporeta i polako dodajte cinkov oksid. Pazite da ne udišete njegove čestice. Nakon što se ohladi, krema za sunčanje je spremna za upotrebu.

Cinkov oksid je netoksični mineral koji ne ulazi u krvotok već se ponaša poput ogledala - odbija štetno sunčevo zračenje i glavni je sastojak mineralnih krema za sunčanje. Polovinu kokosovog ulja možete da zameniti kakao puterom koji će kremi dati odličan miris, piše Atma.

Napomena: Ono što morate da imate na umu jeste da krema nije vodotporna, jer je napravljena od prirodnih sastojaka. Zato morate da je nanosite ponovo nakon kupanja ili pojačanog znojenja. Rok trajanja ove kreme za sunčanje je oko šest mjeseci.

  • Fleke od sunčanja

Depigmentacije na koži su naročito česte poslije dužeg izlaganja sunčevim zracima usljed pojačanog rada melanocita, zbog kojih se javljaju neprivlačne depigmentacije kože lica, ruku, ili nogu. Pored ovog razloga, postoje i drugi faktori: nedostatak vitamina B12 ili vitamina C, menopauza, bolesti jetre.. U slučaju da želite što brže ukloniti ove tamne fleke sa kože lica, predlažemo tri prirodna sredstva pomoću kojih se možete riješiti fleka:

Jabukovo sirće

Potrebno vam je samo parče vate koje ćete natopiti jabukovim sirćetom. Namažite dio lica ili tijela na kojem se pojavila fleka. Ako budete istrajni i radite to 2-3 puta dnevno, za mjesec dana će fleka nestati. U slučaju da osjetite iritaciju kože, razblažite sirće vodom.

  • Sirov krompir

Oljuštite krompir i isjeckajte na komadiće. Nakvasite komadić krompira vodom, a zatim trljajte mjesto na kojem se pojavila fleka. Potrebno je da to ponovite 3-4 puta u toku dana, po 10 minuta.

  • Peršun

Peršun se pokazao kao veoma efikasno sredstvo u odstranjivanju fleka. Možete ga koristiti u sirovom stanju, tako što trljate mesto na kojem je fleka, ali se je efikasniji ako spremite losion.

Potrebno vam je: 30 g peršuna 1 čaša vode 1,5 čaša blage kisele vode

Priprema: Prelijte svjež list peršuna sa 1 čašom hladne vode i kuvajte dok ne proključa. Zatim poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite, a zatim pomiješajte sa kiselom vodom. Stavite u staklenu flašu i držite u frižideru. Ujutru i uveče očistite ovim losionom lice. Fleke će brzo nestati.

Maska od lavande nakon sunčanja

Koži koja je bila izložena suncu potrebna je dodatna njega. Mi vam predstavljamo jednostavnu i jeftinu masku od lavande koja će umiriti vašu kožu lica i vratiti joj sjaj.

Potrebno je: 3 kašike jogurta 4 kapi esencijalnog ulja lavande kašičica sušene lavande kašičica meda

Priprema: Pomiješajte sastojke i ostavite ih da odstoje u frižideru 20 minuta. Masku nanesite na lice, izbjegavajte područje oko očiju, i ostavite da stoji 20 minuta. Isperite mlakom vodom i namažite kožu hidratantnom kremom.

Alkohol izbacite, ribu ubacite

Potrebno je ograničiti unos alkohola i napitaka sa kofeinom, jer oni mogu izazvati dehidrataciju, posebno u uslovima velike vlage ili prilikom dužih boravaka na Suncu. Šećer i zasićene masti su proinflamatorne supstance i ubrzavaju proces starenja, pa ih treba izbjegavati.

Povećavajući količinu određenih ulja u ishrani možete redukovati oštećenja koja izaziva veoma opasna UV radijacija.

Posebno su važne omega 3 masne kiseline koje se nalaze u nekim vrstama riba. One ne blokiraju sunčeve zrake, ali imaju antizapaljenski potencijal i na taj način štite kožu. Većina istraživanja je dokazala da ove masne kiseline produžavaju vrijeme koje je inače potrebno da nastanu opekotine, a neki naučnici tvrde da čak mogu smanjiti i rizik od nastanka kancera kože. Zbog svega toga one su neophodne u našem organizmu.

Ne zaboravite kremu

Ljekari preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji je zaštitni faktor iznosi najmanje 15. Pobrinite se da je razmažete po koži u dovoljnoj količini, jer ukoliko nanesete pretanak sloj, to može smanjiti njenu djelotvornost i to duplo.

Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. I ponovite to svaka dva sata, odnosno češće ukoliko se znojite ili kvasite. Ako imate svijetlu kožu, prije spavanja nanijeti zaštitnu kremu koju će koža tako potpuno apsorbovati. Narednog dana prije izlaska na sunce nanesite uobičajenu dozu kreme sa zaštitnim faktorom. Ne zaboravite na usne - nosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom (najmanje 15) i često ga nanosite.

UV zraci prže i u hladu

Niste zaštićeni ako ležite u hladu suncobrana ili ispod drveta jer UV zraci dolaze sa svih strana, odbijajući se od pijesak, beton i druge površine. Iako se ne mogu odbijati o vodu, one lako prolaze kroz nju, pa dok plivate niste nimalo zaštićeni od sunca.

Bonus video: