Trikolori vjeruju u moć Grizmana

Čak 10 pobjeda zaredom imaju „trikolori” protiv večerašnjeg rivala za titulu
3 komentar(a)
Dimitri Paje i Antoan Grizman, Foto: Reuters
Dimitri Paje i Antoan Grizman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 07:33h

Malo ko je vidio Francusku u finalu Evropskog prvenstva. Reklo bi se da je još manje stručnjaka predviđalo da bi u duelu za titulu protivnik mogao da joj bude Portugal.

Analize sada padaju u vodu, na redu je posljednji čin u Francuskoj. Finale - do njega se ne dolazi slučajno, za trofej će se boriti dva tima koja su u različitim okolnostima igrala sve bolje kako je turnir odmicao.

Francuska je na putu do finala čini se „lutala” mnogo više od Portugalaca, s tim što je od drugog poluvremena duela sa Republikom Irskom u osmini finala, pa preko Islanda i Njemačke, jasno dokazala da je Didije Dešan u svakom trenutku znao šta radi i da je krajnji cilj bio rezultat, ne zadovoljavanje neskromne fudbalske javnosti.

"Plasman u finale je velika stvar za nas, ali nismo uradili ništa ako sada ne završimo posao kako se od nas očekuje. Naši navijači moraju da budu spremni na sve, biće ovo dugačak meč dvije ekipe koje su pokazale da znaju kako se igra na rezultat", rekao je kapiten Francuske Igo Ljoris.

Portugal je uglavnom bio favorit iz drugog reda pred start Eura, a Francuska je, prije svega zato što je domaćin, definisana kao treći najbolji tim na EP - nakon Španije i Njemačke. Špance su kući poslali Italijani, a Francuzi su u četvrtak veče u Marseju odradili prvaka svijeta u polufinalu sa 2:0.

"Bili smo kritikovani, nije nedostajalo riječi koje bi stanje u našem timu opisale kao haotično. Ali, reagovali smo kako tim treba da reaguje - na terenu, na svakom treningu i svakoj utakmici", ističe Ljoris.

Čak 10 pobjeda zaredom imaju „trikolori” protiv večerašnjeg rivala za titulu. Serija nepobjedivosti traje 41 godinu, još od aprila 1975. kada je Portugal slavio na Parku prinčeva u prijateljskom meču golovima Nenea i Marinja. Od tog pariskog poraza Francuska dominira, a dva rivala su posljednji međusobni meč odigrali u septembru prošle godine - u Lisabonu je bilo 1:0 za Dešanov, pogodak je postigao Matje Valbuena koji sada nije u timu.

"Igrati finale Evropskog prvenstva na „Stad de Fransu” je san svakog Francuza. Naporno smo radili da bismo došli u ovakvu situaciju. Sada, međutim, moramo da pristupimo utakmici kao posljednjoj u nizu, a ne da nas „proguta” pritisak", spušta loptu na zemlju Dešan.

Kako protiv Kristijana Ronalda?

"Ako postoji anti-Ronaldo plan, niko još nije pronašao recept", jasan je Dešan.

"Bilo bi sjajno ako ga neutrališemo, moramo da ograničimo njegov uticaj", dodao je selektor Francuske.

A junak dosadašnjeg dijela Eura Antoan Grizman juri nove golove, do sada ih je dao ukupno šest. Ko zna, ako osvoji titulu, možda postane i ozbiljan kandidat za Zlatnu loptu.

"Protiv Njemačke smo svi odradili vrhunski posao, a sada ćemo pokušati da napravimo posljednji korak i ugrabimo titulu", ističe Grizman.

Bonus video: