UEFA će od Eura u Francuskoj zaraditi 830 miliona eura!

"Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada", rekao je vršilac dužnosti generalnog sekretara UEFA, Teodor Teodoridis.
1 komentar(a)
Uefa, Foto: Uefa
Uefa, Foto: Uefa
Ažurirano: 09.07.2016. 12:35h

Koliki je biznis fudbal, govori i sljedeći podatak - Evropska fudbalska unija profitiraće rekordnih 830 miliona eura od Evropskog prvenstva u Francuskoj, objavio je danas vršilac dužnosti generalnog sekretara UEFA, Teodor Teodoridis.

To je čak 34 odsto više od zarade sa prošlog Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, koja je iznosila 593 miliona eura. U Francuskoj je, međutim, odigrano 20 utakmica više.

Naime, ukupan prihod UEFA od TV prava, prodaje ulaznica i raznih zarada iznosi 1,93 milijarde eura, ali se od te cifre odbijaju nagrade za reprezentacije, naknade klubovima, organizacija šampionata i ostali troškovi.

"Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada", rekao je Teodoridis.

Najviše novca u blagajnu Uefe slilo se od TV prava, više od milijardu eura. Sponzorstva i licencirani proizvodi donijeli su dodatnih 480 miliona, a prodaja ulaznica i suvenira još 400 miliona eura.

Na organizaciju turnira, Uefa je potrošila 650 miliona eura, nagradni fond iznosi 301 milion, a 150 miliona eura je namijenjeno klubovima iz kojih dolaze reprezentativci.

Teodoridis i potpredsjednik UEFA Anhel Marija Viljar pohvalili su odluku bivšeg predsjednika Mišela Platinija zbog odluke da prvenstvo Evrope proširi na 24 reprezentacije.

I pored toga što je dio stručnjaka i dalje protiv šampionata Evrope sa 24 reprezentacije, Uefa će ove brojke sasvim sigurno koristiti kao argument za zadržavanje novog formata takmičenja. Ali i uspjeh manjih fudbalskih zemalja, poput Velsa i Islanda...

"U Evropi više nema malih reprezentacija. Na EURO je stigao svež vazduh fudbalske Evrope", rekao je kandidat za predsjednika Uefe Anhel Marija Viljar.

Bonus video: