Bajern i dalje neprikosnoven po broju igrača koji su osvajali EP

60 pregleda 0 komentar(a)
Bajern Minhen logo, Foto: Wikimedia
Bajern Minhen logo, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 08.07.2016. 15:38h

Fudbalski klub Bajern Minhen ostaće poslije Evropskog prvenstva u Francuskoj klub sa najviše igrača koji su osvajali kontinentalni šampionat.

Evropska prvenstva je osvajalo 18 igrača Bajerna i taj klub će ostati u vrhu, jer Barselona sa 15 i Real Madrid sa 14 nemaju dovoljno igrača u selekcijama ovogodišnjih finalista da bi ugrozili taj rekord.

Portugal i Francuska će se u nedjelju sastati u finalu Evropskog prvenstva.

Ako Francuska pobedi, Bajern će imati 19 osvajača, jer u ekipi Didijea Dešana nastupa Kingsli Koman.

Francuska nema reprezentativaca iz Reala i Barselone, a za Portugal igraju Pepe i Kristijano Ronaldo iz madridskog kluba. Ako ekipa selektora Fernanda Santoša trijumfuje, preskočiće Barselonu na toj listi.

Osmorica fudbalera Bajerna, uključujući Olivera Kana, Jirgena Klinsmana i Marija Baslera, bila su u timu kada je Nemačka trijumfovala 1996. godine. Još njih šestorica su biti u timu Zapadne Nemačke 1972.

Visokoplasirani Slovan iz Bratislave imao je sedam igrača u reprezentaciji Čeholovačke, kada je taj nacionalni tim pobijedio na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Po devet igrača imaju Bordo i Borusija Menhengladbah, Borusija Dortmund ima osam, a Milan, Inter, Monako, Valensija i Slovan Bratislava po sedam.

Najzastupljeniji klubovi čiji domaći igrači nikada nisu osvajali trofej su Čelsi i Liverpul, po petorica.

Porto je jedini klub koji je osvojio Ligu šampiona, a da nikad nije imao osvajača Evropskog prvenstva. To se prije osnivanja Lige šampiona, a dok se igrao Kup šampiona dešavalo sa Seltikom, Notingem Forestom, Aston Vilom, Steauom i Crvenom zvezdom.

Bonus video: