Ne propustite film "Bostonci" na TV Vijesti

Pogledajte priču o Bostonkama iz visokog društva, zalaganju za moderne ideje feminističkog pokreta i tadašnjem načinu življenja
90 pregleda 0 komentar(a)
Bostonci, Foto: TV VIjesti
Bostonci, Foto: TV VIjesti
Ažurirano: 10.07.2016. 07:14h

Priča filma počinje 1875. Godine u Bostonu gdje se redovno okuplja desetak Bostonki iz visokog društva. Njih povezuju dvije, tada moderne ideje. Prva je čvrsto uvjerenje da se ropstvo svakako trebalo ukinuti i druga, sufra-žizam, ženski pokret za ravnopravnost s muškarcima.

Jednoj od istaknutih dama iz tog društva, Olivi (V. Redgrave), u krataku posjetu stiže dalji rođak Bejzil Rensom (C. Reeve). On je advokat sa kancelarijom u New Yorku, a porijeklom je s Juga.

Svojoj rođaci odmah izloži vrlo konzervativne stavove o ženama i braku koji se svode na to da žena mora biti neka vrsta robinje mužu.

Na prijemu kod gospođice Birdseye (J. Tandy) briljantan govor održi Verena Tarrant (M. Potter) koja je novo lice u feminističkom društvu. Ransomu se odmah svidi, a to se ne sviđa Olivi koja želi iskoristiti Verenine društvene veze i njen dar za javne govore, kako bi promovisala vlastite političke stavove.

Ransome otputuje u New York, a Olive se toliko sprijatelji s Verenom da joj predloži da živi u njenoj kući. Olive je potajno lezbejka i uložiće veliki trud da je odgoji u feminističkom duhu.

Ona čak financijski pomaže Vereninom ocu, dr. Tarranta (W. Addy), koji liječi metodom sugestije - mesmerizmom.

Ovoj ljubavnoj priči pridružuje se Verenina istinska ljubav, siromašni i pošteni advokat Henry Burrage. Oko Verenine naklonosti boriće se više ljudi.

Film „Bostonci “ možete pogledati u subotu u 19.10h, samo na TV Vijesti.

Glavne uloge igraju: Christopher Reeve, Vanessa Redgrave, Jessica Tandy.

Režiju filma Bostonci ( The Bostonian1984) potpisuje James Ivory.

Bonus video: