U nedjelju u HN počinju "Dani muzike": "Praznik i neizostavni dio kulturnog života"

"Pored novih ugostićemo i neke od ranijih muzičara, jer upravo mobilnost umjetnika i ideja, uz to i raznovrsnost i preplitanje programa i izvođača, predstavljaju ono na čemu počiva kreativna vizija organizaciono - umjetničkog tima Festivala", naveo je Kraljević
0 komentar(a)
Dani muzike, pres, Foto: Slavica Kosić
Dani muzike, pres, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.07.2016. 13:14h

Koncertom poljskog gudačkog tria Prima Vista u nedjelju veče u Dvorani Park počinje 33. međunarodni festival "Dani muzike".

"U godini kada Međunarodni festival "Dani muzike" slavi 33. rođendan, možemo sa sigurnošću i ponosom da kažemo da se hercegnovska manifestacija ustalila ne samo kao veliki i s nestrpljenjem očekivani praznik umjetničke muzike, nego i kao neizostavni dio kulturnog života grada i Boke Kotorske. Godine u kojima se Festival razvijao bile su različite, ali su uvijek preovladavali značajni, pa i vrhunski sadržaji, a Herceg Novi bio mjesto u kojem su se susretali i upoznavali stvaraoci iz cijelog svijeta, pokazujući da su organizatori i autori "Dana muzike" bili na dobrom putu. To dokazuje i činjenica da su se umjetnici vraćali u Herceg Novi da ponove i dopune doživljene utiske, razmijene iskustva i programe, čuju nova djela i drugačija tumačenja", kazao je umjetnički direktor Festivala pijanista Boris Kraljević.

On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da će za deset dana trajanja festivala publika moći da čuje 15 umjetnika iz deset država Evrope, Azije i Južne Amerike.

Tokom festivala čućemo, informisao je Kraljević, poljski gudački trio Prima vista, flautistkinju Hanđong Park iz Južne Koreje, oboistu Alberta Ćesaraća iz Italije, Aleksandra Neustrojeva koji predstavlja Rusiju i Švajcarsku, te pijanistkinju Mariju Vutrih Savićević, porijeklom Novljanku koja sada radi u Srbiji i Švajcarkoj, iz Portugala će stići flautista Luiš Mireles i pijanistkinja Marija Hoze Souza Guedes, a iz Češke jedan od vodećih evropskih pijanista Ivao Kahanek.

U finišu festivala, po dobroj tradiciji publiku čeka koncert Borisa Kraljevića i gudačkog kvarteta Ars Longa koji čine muzičari iz Srbije, Čilea i Njemačke.

"Pored novih ugostićemo i neke od ranijih muzičara, jer upravo mobilnost umjetnika i ideja, uz to i raznovrsnost i preplitanje programa i izvođača, predstavljaju ono na čemu počiva kreativna vizija organizaciono - umjetničkog tima Festivala", naveo je Kraljević.

Predsjednica Savjeta Festivala Milena Lučić vjeruje da će "Dani muzike" doprinjeti ostvarenju priželjkivane laskave titule – Herceg Novi evropska prijestonica kulture. Ona je apelovala na odgovorne da podrže i imaju respekt prema trajnim kulturnim vrijednostima, jert će se na taj način odužiti i Festivalu Dani muzike.

"Festival pripada serioznoj kulturi, vrhunskim dometima u ozbiljnoj muzici", rekao je na konferenciji za novinare Stevan Koprivica, direktor Herceg festa.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, u finansiranju učestvuje i Ministarstvo kulture, sponzor je Hungest hotel san rizort, a producent Herceg fest.

Za festival je obezbjeđeno 23 hiljade eura. Svi koncerti biće održani u Dvorani Park od 21 i 30 sati.

Bonus video: