Dešan: Ispisali smo istoriju

0 komentar(a)
Grizman, Foto: Reuters
Grizman, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 08:51h

Selektor fudbalske reprezentacije Francuske Didije Dešan ocenio je da je njegova ekipa ispisala istoriju pobedom nad Nemačkom u polufinalu Evropskog prvenstva.

Francuska se plasirala u finale Evropskog prvenstva, čiji je domaćin, pošto je sinoć u Marseju pobijedila aktuelnog svetskog šampiona Njemačku sa 2:0. To je prvi put od 1958. godine da je Francuska pobijedila Nemačku na nekom velikom turniru.

"Već smo ispisali istoriju. Mnogo vremena je prošlo od naše posljednje pobjede nad Njemačkom, ali to pred meč nije ništa značilo. Mi smo u finalu i trofej nam je na dohvat ruke. Srećan sam zbog igrača, utakmica je bila teška protiv ekipe koja nas je namučila. Ali, mučili smo se zajedno. Ovaj tim ima sve što treba da bude voljen. Emocije su bile velike, mučili smo se, ali nikada nismo odustali i to je za mene sjajno. Ovo je lijepa priča, igrači su ispisali istoriju izbacivanjem Njemačke", rekao je Dešan, a prenijeli danas britanski mediji.

"Nemamo moć da riješimo probleme ljudi, ali možemo da stvorimo emocije kako bi ljudi zaboravili na brige. Stvaramo strast i zanos kod ljudi, to možemo svi da vidimo", dodao je francuski selektor.

Dešan je sa Francuskom kao igrač osvojio Svjetsko prvenstvo 1998. godine i Evropsko dvije godine kasnije. Upitan da li mu je pobjeda protiv Njemačke najbolji trenutak otkako je prestao da igra fudbal, on je rekao da je taj trijumf "svakako veliki trenutak" i ponovio da je sjajno što ekipa nikada ne odustaje.

Francuska će u finalu u nedjelju od 21 čas u Sen Deniju igrati protiv Portugala.

"Samo tri dana je do finala. Moramo da ga dočekamo u najboljem stanju. Naravno, u fudbalu nije isto kada imate tri ili četiri dana za odmor, ali takav je bio žrijeb. Prije prethodnih utakmica imali smo i sedam dana pauze, što je bilo mnogo, ali tako je. Učinićemo sve što možemo, zajedno s ljekarskim timom. Mi imamo šanse, Portugal ima šanse, ali nismo u prednosti zbog toga što smo domaćini i što smo izbacili Njemačku. Portugal veruje u sebe, mi vjerujemo u sebe", rekao je Dešan.

Grizman: Šanse u finalu 50:50

Fudbaler Francuske Antoan Grizman rekao je njegova ekipa i Portugal imaju podjednake šanse za pobjedu u finalu Evropskog prvenstva.

"Šanse u finalu su 50:50, svašta može da se dogodi u finalu, to je samo jedna utakmica", rekao je Grizman, koji je postigao oba gola protiv Njemačke i sada je prvi strijelac šampionata sa šest golova.

"Ovaj rezultat je rezultat rada cijele ekipe. U finalu smo zahvaljujući cijeloj ekipi. Veoma sam zadovoljan. Znali smo da će biti teško, naš golman je bio sjajan... Sad moramo dobro da se odmorimo i već od sjutra da počnemo da razmišljamo o finalu", rekao je Grizman.

Bonus video: