Ratni zločinci su sada članovi mafije

“Žrtve ratnih zločina traže pravdu. Pomirenje, mir i stabilnost ne mogu biti ostvareni bez te pravde”, kazala je ambasadorka SAD
67 pregleda 48 komentar(a)
Margeret en Uehara, Foto: Filip Roganović
Margeret en Uehara, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.07.2016. 05:35h

Crna Gora ne može biti utočište počiniocima ratnih zločina. To se odnosi i na ratne zločine počinjene 90-ih godina prošlog vijeka u regionu, ali i na one novije počinjene na prostoru Sirije, Iraka i Ukrajine. To je na otvaranju dvodnevne obuke za primjenu Strategije o istraživanju ratnih zločina, kazala ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Ona je konstatovala da ni nakon decenija mira na Balkanu, “nijesu svi počinioci ratnih zločinaca izvedeni pred lice pravde”.

“Žrtve ratnih zločina traže pravdu. Pomirenje mir i stabilnost ne mogu biti ostvareni bez te pravde. Kako što je prikazano u crnogorskoj Strategiji za istraživanje ratnih zločina, pripadnici paravojnih formacija u prošlosti danas su i članovi organizovanih kriminalnih grupa. Oni nijesu traženi samo zbog ratnih zločina, već i zbog organizovanog kriminala i korupcije danas”, rekla je Uehara.

Ocijenila je da treba da budu udvostručeni napori da se privedu pred lice pravde počinioci ratnih zločina i najavila da će SAD pomoći Crnu Goru u tom poslu.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, rekla je da za uspjeh na tom polju mora postojati i politička i javna volja.

Ona je istakla dobru saradnju sa pravosudnim organima zemalja regiona, kada je riječ o istraživanju i procesuiranju te vrste zločina.

“Problemi sa kojima se srećemo u postupcima i prilikom obrade predmeta iz oblasti ratnih zločina, isti su kao u državama u okruženju. Osnovni problem je obezbjeđivanje dokaza, naročito kada se ima u vidu priroda i vrijeme kada su izvršena ta djela. Protek vremena od izvršenja tih djela je takođe barijera. U Crnoj Gori je procesurirano šest slučajeva ratnih zločina- Kaluđerski Laz, Morinj, Štrpci, slučaj porodice Klapuh, deportacija i Bukovica. U svim tim postupcima do izražaja je došla saradnja sa sudovima i tužilaštvima država u okruženju”, rekla je Vukčević.

Obuku o primjeni crnogorske Strategije za istraživanje ratnih zločina, organizovala je ambasada SAD, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Cilj obuke je nastavak pružanja podrške crnogorskim pravosudnim institucijama radi unapređenja njihovih kapaciteta u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina.

Bonus video: