Grizman dva puta ugrizao Njemce, Francuska u finalu Eura!

Antoan Grizman je dao oba gola za "trikolore"
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2016. 21:04h

Njemačka je posljednji put trijumfovala na Evropskom prvenstvu 1996. godine. Na novu kontinentalnu krunu, svjetski šampion će morati da čeka još makar četiri godine. U polufinalnom meču na Velodromu u Marseju, "elf" je poražen od domaćina finalnog turnira Francuske 2:0. Duel je prelomljen u sudijskom dodatku prvog dijela, kada je Baštijan Švajnštajger skrivio penal. Antoan Grizman je sa bijele tačke savladao Manuela Nojera, da bi u 72. minutu postavio konačan rezultat.

Kraj!!! Francuska je drugi finalista Evropskog prvenstva nakon pobjede nad Njemačkom 2:0. Junak trijumfa je Antoan Grizman koji je postigao oba gola.

90+3. minut - Ljoris ne da Njemcima ni počasni pogodak. Odbranio je šut glavom Kimiha.

90. minut - igraće se još četiri minuta nadoknade.

82. minut - Njemcima se neće. Pokušao je i Benedikt Hevedes glavom nakon centaršuta Tonija Krosa, ali je lopta otišla preko glave.

79. minut - Posljednja izmjena Leva. Ušao je Liroj Sane umjesto Bastijana Švajnštajgera i na svom debiju na Euru imao veliku šansu čim je kročio na teren, ali je lopta otišla u korner. Nakon njega je šansu imao i Škodran Mustafi, ali je šutirao visoko preko gola.

78. minut - Andre-Pjer Žinjak je u igri umjesto Olivijea Žirua.

76. minut - Pokušao je Draksler sa 25 metara iz slobodnog udarca, ali je lopta prošla pored gola.

74. minut - Stativa Kimiha! I to u kontri. Njemačka je mogla da se vrati u život.

72. minut - Francuska vodi 2:0!!! Opet Grizman!!! Pol Pogba je "izludio" Škodrana Mustafija i odlično centrirao, Manuel Nojer je samo kratko odbio, a napadač Atletika vrhom kopačke samo gurnuo loptu u mrežu.

71. minut - Lev se otvara, a Didije Dešan zatvara - izašao je kreator igre Dimitri Paje, a ušao defanzivni vezista N'Golo Kante.

67. minut - Joakim Lev povlači prvi potez. U igru je ubacio Marija Gecea, heroja iz finala Mundijala u Brazilu, umjesto defanzivnijeg Emrea Džana.

63. minut - Poslije kornera je pokušao Loran Košjelni, ali nije bilo opasno za Manuela Nojera.

61. minut - Boateng je sam sebe povrijedio, na terenu je Škodran Mustafi.

56. minut - Njemci su preuzeli kontrolu na terenu, ali još nema pravih šansi.

46. minut - Počelo je drugo poluvrijeme. Njemci se uzdaju u tradiciju, jer su posljednji put kada su preokrenuli minus sa poluvremena savladali upravo Francusku. Ali, nisu baš najbolje počeli, jer je Grizman odmah imao šansu.

Poluvrijeme. Kakav šok za svjetske šampione u sudijskom dodatku, kada je Švajnštajger reprizirao potez Boatenga iz četvrtfinala sa Italijom, i rukom igrao u šesnaestercu

Grizman mu nije oprostio grešku. Peti gol ofanzivnog veziste francuske reprezentacije na Euru. Postao je prvi igrač koji je dao više od četiri pogotka na finalnom turniru još od Čeha Milana Baroša 2004. godine.

45+2. min - gooooool!!! Grizman pogodio sa bijele tačke!!! Francuska - Njemačka 1:0!!!

45+1. min - jedanaesterac za Francusku! Švajnštajger igrao rukom u šesnaestercu!

43. min - Ricoli pokazao žuti karton Evri.

42. min - spori Žiru upropastio izglednu kontru Francuske. Hevedes uklizavanjem izblokirao šut.

38. min - Francuzi prijete samo iz prekida. Slobodni udarac Pogbe lak plijen za Nojera.

36. min - njemački vezista Emre Čan je prvi igrač koji se našao u bilježnici sudije Ricolija.

Švajnštajger igra svoj 38. meč na velikim takmičenjima, po čemu je rekorder.

Njemci diktiraju ritam meča u Marseju, golman Ljoris već ima tri vrsne intervencije.

26. min - Ljoris ponovo u krupnom planu. Švajnštajger šutirao sa 20 metara, francuski golman prebacio loptu preko prečke.

25. min - poslije duže pauze, oglasili se Francuzi. Paje iz slobodnog udarca zaposlio Nojera.

14. min - Njemci sve opasniji. Prvo Miler šutirao pored gola, pa Čan primorao Ljorisa da interveniše.

6. min - prva prilika na utakmici! Lev osujetio pokušaj Grizmana.

Na tribinama Velodroma je i francuski predsjednik Fransoa Oland.

3. min - prvi korner za Francusku. Bezopasno po gol Nojera.

1. min - počelo je drugo polufinale Eura!

Susretu sa Njemcima naročito se raduje napadač "trikolor" Žiru, koji je zatresao mrežu "elfa" u oba meča koja je počeo u startnih 11.

Francuska je četiri puta pobijeđivala Njemačku, dok je "elf" držao titulu svjetskog šampiona, posljednji put 13. novembra prošle godine u Parizu (2:0), iste noći kada su se desili teroristički napadi.

Golman Manuel Nojer je u dosadašnjem toku Eura primio samo jedan gol i to sa bijele tačke u četvrtfinalnom meču sa Italijom.

Sastavi

Francuska i Njemačka na stadionu Velodrom u Marseju igraju drugo polufinale Evropskog prvenstva. Pobjednik će se u nedjelju sastati sa Portugalom, koji je sinoć pobijedio Vels 2:0.

Iako njihovo fudbalsko rivalstvo seže do 1931. godine, „trikolori“ i „elf“ će se prvi put sastati na finalnom turniru Eura.

Prethodno, odigrali su četiri međusobna meča na svjetskim šampionatima, prvi 1958. godine u Švedskoj, kada je u borbi za treće mjesto pobijedila Francuska.

Bio je to jedini trijumf „trikolora“. Na Mundijalu u Španiji 1982. Njemci su preko komšija prošli u finale i to nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (poslije 120 minuta igre bilo je 3:3).

Četiri godine kasnije u Meksiku, u reprizi polufinala, „elf“ je savladao Francusku 2:0.

Na posljednjem Mundijalu u Brazilu, sastav Joakima Leva bio je bolji od ekipe Didijea Dešampa u četvrtfinalu (1:0), golom Matsa Humelsa.

Galerija

Bonus video: