Dragan Nešić novi selektor odbojkašica

Nešić će na klupi Crne Gore naslijediti Vladimira Milačića koji je po završetku učešća dama u Evropskoj ligi, neočekivano i bez javnog objašnjenja, podnio ostavku
120 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Nešić, Foto: Cev.lu
Dragan Nešić, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 07.07.2016. 11:52h

Ono što su "Vijesti" najavile 3. jula, danas je dobilo zvaničnu formu - srpski trener Dragan Nešić je novi selektor odbojkašica Crne Gore, saopšteno je iz Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Kako je saopšteno, sa Nešićem je "dogovorena jednogodišnja saradnja na godinu uz mogućnost produžetka saradnje".

"Dobio sam telefonski poziv od gospodina Veselina Vukovića (predsjednik Trenerske organizacije OSCG) i Cvetka Pajkovića, vrlo lako smo se lako dogovorili, iz jednostavnog razloga. Prvo, ja volim izazove, volim da radim i mislim da Crna Gora u ženskoj odbojci ima sve uslove koji se meni dopadaju", rekao je Nešić za "Vijesti".

Nešić će na klupi Crne Gore naslijediti Vladimira Milačića koji je po završetku učešća dama u Evropskoj ligi, neočekivano i bez javnog objašnjenja, podnio ostavku, koju je prvo u telefonskom razgovoru obrazložio predsjedniku OSCG Cvetku Pajkoviću.

Nešić je u dva navrata bio i selektor Bugarske (gdje, inače, živi jer je oženjen bivšom bugarskom odbojkašicom), a u prvom mandatu je osvojio srebro (2010) i bronzu (2009) u Evropskoj ligi, a u drugom je Bugarke vodio prošle godine na Evropskom prvenstvu, kada je Bugarska završila takmičenje nakon grupne faze, bez pobjede u tri kola.

Na tom takmičenju je znao i da podvikne bugarskim igračicama. Ima onih, dobro upućenih, u crnogorskim odbojkaškim krugovima koji kažu da je i našoj ženskoj selekciji potrebna čvrsta ruka u ovom trenutku...

Od 1995. do 1998. godine je bio i selektor ženske juniorske reprezentacije SR Jugoslavije....

Nešić je prošle sezone radio u Turskoj, u Bursi, sa kojom je u prvenstvu bio peti i izborio Čelendž kup, u kojem je prošle sezone sa timom stigao do polufinala.

Trenersku karijeru je počeo na klupi Crvene zvezde, sa samo 24 godine, a u naredne dvije decenije, je vodio i srpski Obilić, italijanske klubove Modenu (mlađe kategorije), Bari, Firencu, Karmanjolu, Monferato, Santeramo, Monteskjavo (2010. osvojio Čelendž kup, igrao polufinale prvenstva i Kupa Italije), Koneljano, ženski i muški tim Galatasaraja (sa damama igrao finale CEV kupa i finale Kupa Turske), takođe turski Čakanale Beledije i rumunsko Targovište (drugo mjesto u prvenstvu).

Njegov rođeni brat, Goran Nešić je 2012. godine bio savjetnik u stručnom štabu naše kadetske reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Baru.

Novi selektor će na klupi debitovati u septembru, u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, sa selekcijama Bugarske, Rumunije i Švajcarske. Prvi turnir je od 15. do 18. septembra u Bugarskoj (Sofija), drugi je nedjelju kasnije u Rumuniji (Pjatra Njamc).

Dragan će od brata moći da zatraži i koji savjet o manama Crne Gore, jer je Goran selektor Bosne i Hercegovine, koja je u prvoj rundi kvalifikacija za EP bila bolja od naše selekcije sa 3:2, na turniru u Litvaniji.

"Ciljevi su uvijek važni. U septembru nas čeka druga runda kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sigurno je da su Rumunija i Bugarska ozbiljne reprezentacije, ali ne želimo da idemo na te kvalifikacije bez ikakvih ciljeva. Postavićemo ciljeve, jer u budućnosti želimo da imamo što više boljih rezultata. Probaćemo da nastavimo ovo što su djevojke lijepo uradile ovog ljeta, sa gospodinom Milačićem, kroz jedne divne kvalifikacije, preko odlične Evropske lige. Probaćemo, dakle, da nastavimo u istom duhu", dodao je Nešić.

Pomoćni trener u stručnom štabu ženske reprezentacije će biti Milan Marković, bivši reprezentativac Jugoslavije, SCG i Crne Gore, sada selektor naših kadetkinja.

O kondicionoj pripremi odbojkašica brinuće Nenad Đurović, član nekadašnje legendarne štafete 4x400 metara (zajedno sa Dejanom Jovkovićem, Ismailom Mačevim i Slobodanom Brankovićem), koja je na na Svjetskom prvenstvu 1991. u Tokiju zauzela četvrto mjesto rezultatom 2:59,95, što je tada bilo najbolje vrijeme koje ikada zabilježila štafeta sastavljena od atletičara bijele puti.

Bonus video: