Evropski klasik za veliko finale

Finale prije finala igrali su Njemci u četvrtfinalu protiv Italije, finale prije finala igraju i večeras u polufinalu protiv domaćina Francuske
0 komentar(a)
Dimitri Paje i Antoan Grizman, Foto: Reuters
Dimitri Paje i Antoan Grizman, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 08:25h

Finale prije finala igrali su u četvrtfinalu protiv Italije, finale prije finala igraju i večeras u polufinalu protiv domaćina Francuske.

„Koliko treba da ih odigramo da bismo došli do pravog finala”, u šaljivom tonu se pitaju njemački mediji, najavljući veliku utakmicu u Marseju.

Desetkovani svjetski prvak, bez povrijeđenog Humelsa, čovjeka koji je odlučio mundijalsko četvrtfinale sa Francuskom, bez povrijeđenih Kedire i Gomesa, sa rovitim Švajnštajgerom, igra protiv domaćina Eura svoju utakmicu istine.

Njemci su, ipak Njemci, selekcija koja je najbolja kada je najpotrebnije, zato im i bukmejkeri daju podjednake šanse kao domaćinu, koji je kompletan.

"Ovo je jedna od onih utakmica po kojoj se pamte prvenstva. Sudar dvije velike reprezentacije", najavio je Joakim Lev, selektor „elfa”.

Dok su Njemci „izranjavani” izašli iz bitke sa Italijanima, Franuzi su se maltene odmarali protiv Islanda, ujedno i golovima pumpali samopouzdanje. Grizman, Žiru, Paje, konačno i Pogba, u pravo vrijeme su uhvatili formu.

Čini se da je motivacija tima Didijea Dešana na vrhuncu uoči još jednog klasika evropskog fudbala.

Oni koji domaćinu turnira traže eventualne mane, navode podatak da „trkolori” na ovom prvenstvu još nisu igrali protiv velike reprezentacije, kao i to da u prethodne dvije godine nisu igrali takmičarske mečeve.

"Igramo polufinale Eura protiv svjetskog prvaka, i to na domaćem terenu. Ovo je zaista specijalan momenat i osjećamo se privilegovani", kazao je Dešan, koji se nada vatrenoj podršci navijača na „Velodromu”.

"Svu svoju energiju treba da usmjere kako bi pomogli ekipi. Svi zajedno treba da iskoristimo ovaj momenat".

Njemci su prije dvije godine „ohladili” domaćina - bio je to Brazil, na Svjetskom prvenstvu (7:1). Lev ne očekuje takvu utakmicu.

"Francuzi imaju mnogo bolju odbranu nego Brazil prije dvije godine", kaže njemački selektor.

Pred “finale prije finala”, Francuzi jurišaju na treću titulu prvaka Evrope, koliko imaju Njemačka i Španija.

"Igrati sa svjetskim prvakom je najveći mogući izazov koji možete da imate. Spremi smo da pobijedimo, spremni smo da idemo do kraja", kaže golman Ugo Ljoris.

Miler: Mi se ne plašimo

"U našem timu nema mjesta za strah", poručuje njemački napadač Tomas Miler.

"Naravno da Francuska nije srećno došla do polufinala, već zato što je kvalitetna. Poštujemo ih, ali ja sam uvijek optimista da ćemo naći rješenja, čak i kada imamo problema sa povredama igrača. Mislim da nikada nismo bili ovako dobro pokriveni na svim pozicijama", ističe napadač Bajerna.

TRILER U SEVILJI 1982.

Jedan od istorijskih mečeva današnjih aktera na „Velodromu” odigran je u Sevilji, u polufinalu Svjetskog prvenstva 1982. godine.

Bio je, kao i danas, četvrtak, ali 8. jul. I to prije 34 godine.

Njemci su poveli u 7. minutu golom Litbarskog. Izjednačio je doskorašnji predsjednik Uefe Mišel Platini, 19 minuta kasnije iz jedanaesterca. I poslije 90 minuta - 1:1. Pazite sad, u razmaku od 16 minuta, u produžecima, čak četiri gola: 1:2 Trezor (92.), 1:3 Žires (98), 2:3 K. H. Rumenige (102), 3:3 Fišer (108).

Kad je holandski sudija Čarls Korver dao znak da je istekao 120. minut - to je istovremeno bio istorijski, mundijalski trenutak: prvi put jedanaesterci odlučuju putnika, i to pravo u finale.

Ukupno šest serija. Njemački golman Šumaher je odbranio jedanaesterce Sisku i Bosisu, a čuvar francuske mreže Etori je zaustavio udarce dotad nepogrešivom, s bijele tačke - Uliju Štilikeu.

Horst Hrubeš je realizovao šesti jedanaesterac (opet on!). Njemačka je pobijedila 5:4.

Za junaka utakmice, golmana Šumahera, vezana je epizoda iz 60. minuta. Možda je tačnije reći da je u glavnoj ulozi bio Holanđanin Korver. I te kako je zažmurio na Šumaherov „pokušaj ubistva iz nehata” na ivici šesnaesterca - Francuzu Batistonu je poslije tog silovitog naleta golmana Njemačke, promijenjen „lični opis”, a usput je Francuz ostao i bez dva zuba. A jadni Batiston je ušao u igru samo desetak minuta ranije. On je zamijenio Ženžinja. Njega je, opet, morao da odmijeni Lopes..

Šumaher je ostao na golu i praktično donio Njemcima finale. „Manšaft” je, četiri dana kasnije, poražen u finalu od Italije. Svakako da im je, iscrpljujući meč u Sevilji, odnio mnogo snage i posebno svježine, za razliku od „azura” koji su, u Barseloni, relativno lako i „s pola gasa”, savladali, u drugom polufinalu, Poljsku - 2:0.

Francuzi se i danas sjećaju „trilera iz Sevilje”, ali kao da najviše pamte „previd” sudije Korvera, koji nije, tobože, vidio prekršaj Šumahera nad Batistonom. Taj detalj iz 60. minuta, taj oprost Šumaheru crvenog kartona, jedna je od najvećih sudijskih grešaka.

Iz knjige “Moji mundijali” Milorada Đurkovića

Bonus video: