Završeno suđenje Dragu Gavriloviću: Kamataš ili dobročinitelj?

Presudu će 8. jula izreći sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović
1037 pregleda 5 komentar(a)
Drago Gavrilović, Foto: Zoran Đurić
Drago Gavrilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2016. 06:28h

Dok je tužiteljka Jelena Protić ubjeđivala sud da je optuženi za zelenaštvo Drago Gavrilović uzeo stan od porodice Marković iako su prethodno vratili novac koji su mu dugovali, okrivljeni i njegov advokat Zdravko Begović tvrdili da su da je ta familija pokušala da ga prevari i pošalje u zatvor, jer im je velika konkurencija u poslu.

Tako je završeno suđenje Gavriloviću, kome prijeti robija od jedne do osam godina i novčana kazna ako se dokaže da je Andrijelu Markoviću pozajmio 10.000 eura sa kamatom od tri odsto, a potom kao obezbjeđenje uzeo stan njegove supruge Ivanke Marković, vrijedan oko 40.000 eura, koji im nije vratio ni nakon što je izmireno dugovanje.

Presudu će 8. jula izreći sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović.

Protić je u završnim riječima istakla da je Gavrilović, na suđenju detaljno opisivao navodne dugove Markovića prema njemu i da je čak uspio da smisli način i opravda novac koji mu je stavljen na teret.

“Nejasno je zašto bi okrivljeni, ako je oštećeni imao tolika dugovanja prema njemu, odlučio ipak da mu pozajmi novac za isplatu radnika”, navela je Protić.

Begović je naveo da je Marković predao stan u zamjenu za dugove koje je imao prema Gavriloviću i da nema govora o zelenaškom ugovoru.

“Notar je potvrdio da nije bilo govora o tome da ugovor neće otići iz notarske kancelarije... Oni su duže imali poslovni odnos i okrivljeni je imao povjerenja u oštećenog... Kada je ušao u finansijske probleme, dug prema okrivljenom je narastao i kada više nije mogao da obezbijedi sredstva koja mu je oštećeni dužan, sklopili su ugovor o kupoprodaji stana”, naveo je advokat.

Dragović je rekao da je sa Markovićem godinama radio zajedničke poslove u građevinarstvu i da mu je ovaj predložio da mu preda suprugin stan u zamjenu za dug od 30.000 eura.

Kazao je da mu je nakon toga Marković tražio na pozajmicu još 11.000 eura da isplati radnike i da mu je on dao još 10.600 eura, jer je prodao kola i bilo mu je žao da ne pomogne.

Marković je, međutim, saopštio da mu je Gavrilović predložio da on uzme od nekog kamataša iz Danilovgrada 10.000 eura da isplati radnike i sugerisao mu da založi suprugin stan, uz obećanje da će im biti vraćen kada vrate novac.

On je dodao da su novac sa kamatama vratili, ali da ih je Gavrilović prevario i da su saznali da je stan odmah uknjižio na sebe.

Gavrilović je više puta osuđivan za nasilničko ponašanje i saobraćajne prestupe.

Bonus video: