Ronaldo stigao Platinija i odveo Portugal u finale

Golovima Ronalda i Nanija u 50. i 53. minutu, Portugal savladao Vels i plasirao se u finale, gdje čeka pobjednika meča Francuska - Njemačka
140 pregleda 0 komentar(a)
Gol Ronalda, Foto: Reuters
Gol Ronalda, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2016. 21:03h

Četiri puta do sada igrali su u polufinalu Evropskog prvenstva, ali su do večeras samo jednom, i to na svojoj teritoriji, 2004. uspjeli da probiju granicu i plasiraju se u finale.

Noćas u Lionu, nacija koja je kroz istoriju dala velikog Euzebija i mnogo, mnogo vrhunskih fudbalera, ponovila je svoj najveći rezultat.

U nedjelju, u Sen Deniju, u velikom finalu Evropskog prvenstva, Portugalci će protiv Francuske ili Njemačke pokušati da kupe ulaznicu za „top kategoriju” svjetskih reprezentacija.

Bajka reprezentacije Velsa bila je jedna od najljepših na Evropskom prvenstvu, ali nije mogla vječno da traje - Kristijano Ronaldo je bio bolji od Gareta Bejla, a Portugalci pobjedom od 2:0, prvom u regularnom toku na Euru, sasvim zasluženo izborili plasman u finale.

U kojem nisu bez šansi, makar zbog jednog, velikog razloga, koji se zove Kristijano Ronaldo.

Najbolji evropski fudbaler u posljednjoj deceniji preletio je velšku obranu nakon kornera Gereira u 50. minutu i na maestralan način prelomio do tada izjednačenu utakmicu u Lionu.

Bio je to Ronaldov 9. gol na evropskim prvenstvima, kojim se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom, Mišelom Platinijem. U nedjelju u Sen Deniju, Ronaldo će igrati za vječnost, u bukvalnom smislu - za evropski rekord, za trofej sa reprezentacijom - jedini koji mu nedostaje, ali i za Zlatnu loptu Frans fudbala...

Koncepcija Velsa se raspala nakon Ronaldove bravure, Nani je u 53. minutu povećao na 2:0 (na asistenciju Ronalda), a selekcija Fernanda Santoša do kraja propustila priliku da do vrha napuni mrežu ponosnih „zmajeva”.

Tok meča

Portugal mirno privodi meč kraju i slavi plasman u finale, prvo od 2004. godine.

Bejl je dva puta sa više od 20 metara pokušao da ugrozi Rui Patrisija - golman Portugala bio je budan i oprezan.

Sjajnu šansu za 3:0 imao je Danilo - oteo je loptu Bejlu, ušao u šesnaesterac, a Henesi na gol-liniji zaustavio njegov šut.

Ronaldo je postigao devet golova na šampionatima Evrope, a ukupno 131 u svim takmičenjima koje organizuje UEFA.

Ubjedljivo je najbolji strijelac svih vremena, računajući i futsal igrače, kao i dame...

Posljednja izmjena za Vels, na sve ili ništa ide Kolmen - Vilijams je zamijenio Kolinsa.

Ronaldo iz slobodnog udarca, pa Žoao Mario sa desetak metara, mogli su da zaključaju utakmicu, ali još ima nade za Vels.

Ipak, stići 2:0 protiv ovako čvrstog Portugala bio bi podvig nad podvizima.

Dvije izmjene izvršio je Kolmen - Vouks je ušao umjesto Ledlija, pa Črč umjesto Robsona-Kanua.

Portugal je iznenada stigao do kapitalne prednosti. Nakon opreznih 45 minuta, na momente i fudbalski depresivnih, sijevnula je klasa Ronalda.

Njegov prvi gol je dokaz njegove fizičke superiornosti, tjelesne i golgeterske dominacije - kakav je to bio skok, to je bio let nakon kornera i šut glavom, koji ne brane ni dva golmana.

Ronaldo je zatim asistirao, možda slučajno, ali u pravom trenutku za Nanija, pa se prvi finalista Eura nazire...

53. minut - Nani za 2:0 - Portugal je za tri minuta pokazao klasu i ubojitost. Finale je sada tako blizu. Nani, novi igrač Valensije, skenuo je u mrežu šut Ronalda.

Odmah su krenule ode na račun Kristijana Ronalda - njegov deveti gol u završnicama evropskih prvenstava, izjednačen je rekord Mišela Platinija.

50. minut - Ronaldo je lansirao Portugal - dominantan skok, sjajan šut glavom nakon kornera Gereira. Portugal vodi.

Počelo je drugo poluvrijeme, da li i posljednjih 45 minuta? Ne bi se reklo, više liči na još jednu "portugalsku" priču - produžeci, možda i penali.

Čvrstih 0:0 nakon prvog poluvremena.

U prvih 20-ak minuta bilo je malo "vatre", Bejl je vukao Vels, ali su Portugalci umrtvili ritam, kao što su radili protiv Hrvatske i Poljske.

Bez uzbuđenja, bez šansi, prilično spor ritam i logičan rezultat takve igre je 0:0, u meču ogromne važnosti.

45. minut - Ronaldo je konačno dobio loptu na glavu iz centaršuta - ipak, nije to bila idealna pozicija, bez opasnosti po Vels.

Poslije skoro 20 minuta šut ka golu - Ronaldo izblokiran.

Desetak minuta oprezne igre, nakon što je Vels bio konkretniji i opasniji, stizao brže do opasne zone. Velšani vrlo kompaktni na sredini terena, iako bez Ramzija.

Velšani hrabri, odvažni, brzi i konkretni - opasniji su od Portugala, koji ne odustaje od igre koja mu je donijela rezultat protiv Hrvatske i Poljske.

23. minut - kakav korak ima Garet Bejl, kako je brz i eksplozivan, kako je opasan - pobjegao je Danilu, ostavio ga u trku, došao na 20-ak metara od gola, ali je tukao centralno, pravo u Rui Patrisija.

22. minut - Bejl je pobjegao po desnoj strani, opasan centaršut na peterac, ali je King bio kratak.

19. minut - korner za Vels. Bejl je izašao iz bloka, koja je išla po zemlji - šut velškog igrača bio je neprecizan. Portugal je, međutim, pao na "jeftinu" šemu, mogu li prekidi da budu oružje Velsa?

16. minut - prva izglednija situacija u šesnaestercu Velsa. Žoao Mario je sa ivice šesnaesterca pokušao da šutira, ili centrira - ni jedno, ni drugo, nije morao da reaguje Henesi.

Portugal se nametnuo u uvodu meča, bliži je golu, ali nije bilo opasnosti.

Ova fotografija će obići svijet - mladić koji je utrčao na teren slikao se sa svim portugalskim igračima uoči meča. Nevjerovatan propust obezbjeđenja, ali i izuzetno simpatična situacija. nesvakidašnja...

Dva puta su igrači Velsa izgubili loptu na sredini terena. Prvi put je Ronalda zaustavio Vilijams, zatim je Alen dobio žuti karton zbog povlačenja sa leđa Nanija.

Neposredno prije meča, Ronaldo je još jednom bio na "meti" navijača - jedan mladić uspio je da uđe na teren i da ispuni san - selfi sa portugalskim superstarom.

Počeo je prvi polufinalni meč Evropskog prvenstva, Portugal - Vels.

Portugalci su na neobičan način stigli do polufinala - tri remija u grupi, pobjeda nad Engleskom u produžecima, pa nad Poljskom u penal-ruletu.

Neko kaže - srećno, neko zahvaljujući kvalitetu i dobroj taktičkoj pripremi...

Vels je bio prvi u svojoj grupi, u četvrtfinalu je bio bolji od Sjeverne Irske, u polufinalu nadvisio, nadigrao i nadmudrio Belgiju.

Dovoljno razloga da selektor Portugala Fernando Santoš u odgovoru na pitanje da li je njegov tim favorit večeras, vrlo ljutito odgovorio:

"Šalite li se sa mnom? Vels je veliki tim, ko je gledao kako je pobijedio Belgiju, zna što pričam", rekao je Santoš.

Velšani će biti oslabljeni, jer Aron Ramzi, mozak ekipe, ima parne kartone. Reprezentaciju Velsa ne čine, međutim, pojedinci.

"Imamo nevjerovatno zajedništvo i timski duh. I to nas prati odavno. Možda su nas neki porazi u ne tako davnoj prošlosti ujedinili", rekao je Kris Kolmen, selektor Velsa.

Ramzija će zamijeniti Endi King, fudbaler Lestera.

Portugalci su, takođe, oslabljeni, nema Pepea, najboljeg defanzivca, koji je povrijeđen. Mijenja ga Bruno Alveš, koji do sada nije odigrao ni minut na šampionatu.

Evo i sastava timova

Portugal: Rui Patrisio, Sedrik, Bruno Alveš, Fonte, Gereiro, Žoao Mario, Danilo, Adrien Silva (79. Mutinjo), Renato Sančes (73. Andre Gomeš), Nani (86. Kvarežma), Ronaldo.

Vels: Henesi, Ganter, Čester, Kolins (68. Džonatan Vilijams), Ešli Vilijams, Tejlor, King, Ledli (58. Vouks), Alen, Bejl, Robson-Kanu (63. Črč).

U centru pažnje, naravno, dva fudbalska superstara, asovi Reala - Kristijano Ronaldo i Garet Bejl, mada obojica ističu da ovo nije njihov duel, već isključivo meč velikog značaja za njihove nacionalne timove.

Obojica su lideri ekipa, a Ronaldo sada već ikona evropskih šampionata - jedini fudbaler, koji je igrao u tri polufinala!

Bonus video: