Pistorijus osuđen na šest godina zbog ubistva djevojke

Kako navode svjetski mediji, porodica žrtve nije reagovala nakon odluke sudije
56 pregleda 4 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2016. 09:45h

Valjda je nakon skoro tri i po godine od ubistva konačno stavljena tačka na dug i medijski izuzetno praćen sudski proces - južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus osuđen je danas na šestogodišnju kaznu zatvora za ubistvo djevojke Rive Stinkamp.

Dobio je manju od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi koja za ubistvo iznosi 15 godina, koliko je tražilo i tužilaštvo.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju djevojku vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je tvrdio, mislio da je provalnik.

Prvo je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Poslije godinu dana u zatvoru, pušten je u kućni pritvor. Apelacioni sud Južne Afrike je u decembru prošle godine preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.​

Objašnjavajući današnju presudu pred sudom u Pretoriji, sudija Tokozile Masipa rekla je da se manja kazna može izreći u slučajevima u kojima sud misli da bi "duža kazna bila nepravedna".

"Moj stav je da olakšavajuće okolnosti nadmašuju otežavajuće. Određivanje odgovarajuće kazne nikada nije lako", rekla je ona i pozvala Pistorijusa da ustane kada je saopštila da je kažnjen šestogodišnjom zatvorskom kaznom.

Roditelji Rive Stinkamp, Beri i Džun prisustvovali su izricanju presude u prepunoj sudnici.

"Ništa ne može da umanji bol koju trpi porodica preminulog. Ali, pogrešna je percepcija da je došlo do rasprave između žrtve i optuženog u noći ubistva i to se ne može ignorisati", rekla je ona.

Sudija je dodala da se ne slaže sa mišljenjem javnosti da Pistorijus nije pokazao kajanje zbog ubistva.

"Mora biti da je za optuženog bila jedna od najtežih stvari da se izvini porodici žrtve. Porodica Stinkamp je odbila njegove pokušaje. On to ne bi učinio da nije stvarno mislio", rekla je.

Sudija je nazvala Pistorijusa "palim herojem" i rekla da je "oporavak moguć, ali da to zavisi od njegovog stava".

"Činjenica da je optuženi veoma temperamentan ne znači da je nasilna osoba. Javno mnjenje može da bude glasno i uporno, ali ne igra nikakvu ulogu u odluci ovog suda. Naš sud je sud prava a ne javnog mnjenja", navela je ona.

Neće se žaliti na presudu

Po izricanju presude dvadesetdevetogodišnji Pistorijus se pozdravio sa porodicom i odveden je u zatvor.

Njegov brat Karl Pistorijus naveo je da je "pravda zadovoljena" i da istina uvijek prevlada.

Sudija je rekla da će dati vremena tužilaštvu i Pistorijusovim advokatima da odluče da li će se žaliti na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Advokatski tim Pistorijusa je, međutim, već najavio da se njihov klijent neće žaliti na šestogodišnju zatvorsku kaznu, rekao je danas jedan od njegovih advokata Endru Foset.

"Poštujemo odluku sudije i nećemo se žaliti. Oskar će služiti kaznu...", rekao je Foset novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.

Prije nego što se steknu uslovi za uslovnu slobodu Pistorijus će morati da odsluži između polovine i dvije trećine kazne.

Otac Rive Stenkamp: Bolje da ne kažem kako se osjećam

Roditelji Rive Stenkamp nisu željeli da komentarišu današnju odluku suda o šestogodišnjoj kazni zatvora za Oskara Pistorijusa za ubistvo njihove ćerke.

Upitan kako se osjeća, Rivin otac Beri Stenkamp rekao je: "Ne bih želio da kažem", prenio je Skaj njuz.

Rivinoj majci Džun upućeno je isto pitanje, ali ona je bila uznemirena i otišla je.

"Nadam se da se više nikada neću vratiti ovde", rekao je Beri Stenkamp.

Bonus video: