NE ZNA DA OBJASNI NEKE STVARI Lješković na sudu: Vodio se gerilski rat

“Zasipani smo kamenicama, molotovljevim koktelima, posipani benzinom... Preko veze smo dobili informaciju da je neko lice probilo kordon, pokušalo da ubije policajca i da to lice hoće da pobije ljude”
78 pregleda 77 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Zoran Đurić
Radosav Lješković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.07.2016. 12:56h

Suspendovani šef Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković, kao i njegove kolege Branko Šćekić i Ivan Tošković tvrde da ni danas ne znaju ko je učestvovao u prebijanju Milorada Mija Martinovića, 24.oktobra, nakon protesta DF-a.

Oni su ponovili i da ne znaju ni s kim su bili u kolima, ni ko je od kolega bio pored njih, jer su svih 55 bili pod maskama.

To su rekli na suđenju dvojici sajovaca Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, kojima se sudi za mučenje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari.

“Žao mi je ako je ko stradao, bilo je vanredno stanje, vodio se gerilski rat, mi smo bili prinuđeni da prvo sačuvamo sebe, pa onda sve ostale”, rekao je Lješković.

On je pojašnjavao da su te večeri razne grupe huligana vršile teror nad policajcima i da je to “izazvalo dodatnu psihozu kod pripadnika policije koji su te noći bili na zadatku”.

“Zasipani smo kamenicama, molotovljevim koktelima, posipani benzinom... Preko veze smo dobili informaciju da je neko lice probilo kordon, pokušalo da ubije policajca i da to lice hoće da pobije ljude”, rekao je Lješković.

On je dodao da su se zaputili ka tamo, ali da on tome nije prisustvovao, jer su se usput zadržali pokušavajući da otjeraju huligane koji su ih opet zasuli kamenicama, te da je sljedećeg dana saznao o kome se radi.

“Vidio sam da 4,5 njih unosi u ambulantno vozilo neko lice, ali ih nijesam pitao o čemu se radi. Nisam mogao identifikovati nikog od onih koji su bili oko mene, niti te koji su ubacivali lice u vozilo, sa mnom u vozilu su bila dva lica, ali ne znam ko su... u početku smo bili postavljeni po formacijama, ali se to mijenjalo, kao i sastav ljudi u vozilima”, naveo je šef SAJ-a.

Na pitanje advokata Velibora Markovića, punomoćnika Martinovića, kako su znali ko probija kordon, ako im to preko veze nije rečeno, Lješković je rekao da ne zna kako su ga identifikovali, jer nije vidio šta se dešavalo.

On nije umio ni da objasni zašto kod tužioca nije pomenuo da mu je preko veze, između ostalog, rečeno i “pobi mi ljude”. I Šćekić i Tošković su rekli da nijesu učestvovali u prebijanju Martinovića, te da su za to saznali iz medija.

Suđenje se nastavlja 23.septembra, kada je planirano saslušanje još nekoliko pripadnika te jedinice.

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi.

Nedavno je podignut i optužni predlog protiv Lješkovića, zbog optužbi za prikrivanje pripadnika te policijske jedinice, koji su tukli građane sporne večeri.

Šteta na vozilu skoro tri puta veća od utvrđene?

Marković je tražio i da sud izvrši uvid u spise vanparničnog predmeta u kome je vještak procijenio da je šteta na vozilu, koje su pripadnici SAJ-a te noći demolirali, skoro 42.000 eura, a ne 16.000 eura, kako je procijenilo tužilaštvo.

On je objasnio da od toga zavisi i pravna kvalifikacija krivičnog djela.

Tužiteljka Danka Ivanović Đerić je istakla da je vještak koga je angažovalo tužilaštvo procijenio da je šteta 16.000, ali da se ne protivi da, ukoliko se utvrdi da je više, promijeni kvalifikaciju djela.

Ni advokat Zdravko Begović, branilac optuženih nije se protivio novim dokazima, ističući da je apsurdno sve što se dešava, jer ispada da su dvojica optuženih i tukla i razvaljivala kola u isto vrijeme, te da to najbolje pokazuje kako je tužilaštvo u ovom slučaju uradilo svoj posao.

Bonus video: