Bili bi ubijeni da smo stigli Zindovića

Dizdarević je juče u Osnovnom sudu konstatovao da je kompletan slučaj bjekstva Zindovića bio dobro organizovan
351 pregleda 11 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.07.2016. 07:58h

Bivši šef sprovodničke službe bjelopoljskog zatvora Safet Dizdarević kazao je da bi i on i čuvari danas bili mrtvi da su 7. oktobra prošle godine sustigli i pucali na odbjeglog robijaša Jovicu Zindovića.

Govoreći juče u Osnovnom sudu, on je konstatovao da je kompletan taj slučaj bio dobro organizovan.

Dizdarević je svjedočio u nastavku suđenja njegovom nekadašnjem kolegi Dušku Tomoviću, koji u ponovnom postupku odgovara zbog bjekstva Zindovića.

Viši sud je preinačio uslovne presude Osnovnog suda i bivšeg načelnika zatvora u Bijelom Polju Gorana Šćekića osudio na šest, Dizdarevića na godinu, a zatvorskog policajca Seada Alić na osam mjeseci zatvora zbog bjekstva ubice Luke Popovića.

Svjedok je konstatovao da iza te osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda stoje pojedinci iz Vrhovnog suda...

Dizdarević je kazao da je Zindović po nečijem odobrenju imao uređen apartman sa mašinama za pranje i sušenje veša i mašinu za pranje posuđa.

On je dodao da mu nije jasno kako tužilaštvo nije u stanju da otkrije otkud pištolj u drugom slučaju bjekstva Ivana Vujovića, a da su sa druge strane “otkrili” da su on i kolege omogućili Zindovićevo bjekstvo.

Kazao je i da je pomoćnik direktora ZIKS-a Dragoljub Baćo Bulatović preko njegovog načelnika tražio da prema Jovici Zindoviću zatvorski službenici postupaju blago, jer “ide kući gdje mu je bolesna majka”.

Kazao je da je to traženo još prilikom prve posjete Zindovića porodičnoj kući, mjesec i po dana prije bjekstva.

Nazvao je slučajem bez presedana da se takvom osuđeniku u kratkom roku omoguće dva nagradna odsustva: “Dok drugi ne mogu da obiđu ni roditelje na samrti”.

Dizdarević je potvrdio Tomovićevu izjavu da je radio po naređenju prepostavljenih, da je čuvao ulaz kuće i prozor od sobe u kojoj se nalazila Zindovićeva majka i da sa svoje pozicije nije vidio vrata od toaleta, iz kojeg je osuđenik pobjegao.

Zindović je bio na izdržavanju petnaestogodišnje kazne zatvora zbog ubistva Luke Popovića.

Bonus video: