Opet im se sudi zbog mirnog protestovanja

Viši sud je ukinuo presudu kojom su Marko Milačić, Boban Batrićević, Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević i Aljoša Turović oslobođeni optužbi za nepostupanje po naredbi policije o udaljavanju
6 komentar(a)
Marko Milačić, Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Marko Milačić, Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2016. 08:38h

Demonstrantima koji su prije više od dvije godine sjedjeli na ulici i mirno protestvovali zbog loše situacije u državi, opet će se suditi u podgoričkom Osnovnom sudu.

Viši sud je ukinuo presudu kojom su Marko Milačić, Boban Batrićević, Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević i Aljoša Turović oslobođeni optužbi za nepostupanje po naredbi policije o udaljavanju.

Taj sud uvažio je žalbu tužilaštva, navodeći da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i naložio ponovno suđenje.

U Višem sudu konstatuju da je prvostepeni sud interpretirao sadržinu provedenih dokaza i odbrane okrivljenih, a da pri tom nije cijenio sadržinu istih, već se pozvao na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Prvostepeni sud nije dao razloge koje stavove u svijetlu konkretnih događaja prihvata i koje primjenjuje, već je samo naveo tumačenje člana 11 i 10 Evropske konvencije, date kroz sudsku praksu suda u Strazburu, pa presuda nema razloga o odlučnim činjenicama na osnovu kojih prvostepeni sud izvodi zaključak da nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično djelo stavljeno im na teret”, piše u presudi Višeg suda.

Sudija Goran Đuković u prvostepenoj presudi istakao je da je takvu odluku donio primjenjujući međunarodne dokumente, odnosno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

On je tada pojasnio da konvencija garantuje slobodu mirnog okupljanja i da je prihvatio stavove suda u Strazburu da su u pitanju izuzetno važna građanska prava, koja su osnov za postojanje demokratskog društva.

“Sud prihvata stanovište suda u Strazburu, dajući mu primat u odnosu na domaće zakonodavstvo”, naveo je tada Đuković.

On je dodao da je sud utvrdio da je grupa demonstranata učestvovala u mirnom skupu, da su verbalno izražavali mišljenje i da nijesu primjenjivali nikakvu silu prema policajcima.

Policajci Jovica Rečević, Ivan Stamatović i Darko Knežević na suđenju su tvrdili da su morali da privedu demonstrante, jer su ometali saobraćaj.

Rekli su i da su im izdali prvo upozorenje, a zatim i naredbu da se sklone sa ulice ili će biti uhapšeni.

Grupa huligana sa fantomkama, koja je tada podigla tenzije na relativno mirnom protestu i kamenicama nasrnula na policiju i zgradu Vlade, i dalje je van domašaja zakona.

Bonus video: