Žiru: Pišemo istoriju; Trezege: Njemci su najveći mogući izazov

"Da li vjerujemo u titulu? Vjerovali smo od prvog dana, ali i dalje smo daleko da bismo mislili o tome. Čeka nas Njemačka, svjetski šampion i prvi favorit", jasan je Olivije Žiru
2 komentar(a)
Olivije Žiru, Foto: Reuters
Olivije Žiru, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 15:35h

Prvi put još od 2000. godine kada je i osvojila titulu Francuska je u polufinalu Evropskog prvenstva.

Reklo bi se da je od tada prošlo i previše, bilo je vrijeme da se posrtanja na tri Eura zaredom (dva puta ispadanje u četvrtfinalu i jednom u grupi) prekinu na domaćem tlu, iako su "trikolori" morali da odigraju četiri skromne utakmice prije nego javnost dočeka pravo izdanje.

Pobjede u grupi nad Rumunijom i Albanijom, remi sa Švajcarskom i eliminicija Republike Irske u osmini finala realno nisu mogli da pokažu pravu snagu Francuske, a stručna javnost je složna da ni ubjedljivi trijumf nad Islandom od 5:2 ne može da bude parametar.

"Francuska nije imala težak put do polufinala, bila je favorit u svakoj utakmici. Sada, ipak, počinje ono pravo", rekao je junak posljednje titule David Trezege.

I zaista ono pravo tek slijedi, jer je naredni protivnik najteži mogući na ovom takmičenju - Njemačka.

"Njemci su najveći mogući izazov", dodaje Trezege.

"Elf" je po bukmejkerima prvi favorit Eura, tu ulogu mu nisu oduzele ni povrede Marija Gomesa, Samija Kedire i Bastijana Švajnštajgera, te suspenzija Matsa Humelsa za polufinale.

"Da li vjerujemo u titulu? Vjerovali smo od prvog dana, ali i dalje smo daleko da bismo mislili o tome. Čeka nas Njemačka, svjetski šampion i prvi favorit", jasan je Olivije Žiru, strijelac tri gola do sada na Euru.

"Ali, nema straha, svi želimo da ispišemo novu stranicu francuske istorije. Mislim i da imamo kvalitet za to", ističe napadač Arsenala.

Žiru je vidio mnogo dobrih stvari protiv Islanda, ali i napomenuo:

"Dali smo pet golova i stvorili mnogo šansi, ali moramo da poradimo na sitnicama u odbrani. Island ih nije kaznio, ali tim kakav je Njemačka svaku grešku protivnika naplaćuje s kamatom".

A Dešan je najzad dočekao malo mirnije dane, jer je kao po automatizmu poslije svakog meča na EP bio kritikovan.

"Igramo protiv tima koji je bez dileme najbolji na svijetu. Vidjeli smo da su Njemci imali problema sa Italijom, ali uvijek bude isto - Njemačka ostaje Njemačka. Oni su favoriti, a mi smo gladni", rekao je Dešan.

Francuska je dala 11 golova do sada na Euru, dva manje nego što je bio slučaj 2000. godine kada je i pokorila Stari kontinent.

Srušila je dva rekorda: Postala je jedini tim koji je dva puta na evropskim prvenstvima dao pet golova (prije Islanda, to je uradila protiv Belgije 1984. godine - 5:0), kao i prvi ikada koji je na poluvremenu dao četiri pogotka.

Bonus video: