CAS u ubrzanom postupku 21. jula odlučuje o žalbi Rusije

CAS je naveo da su se sve zainteresovane strane dogovorile o ubrzanom postupku, a da bi konačna odluka o suspenziji trebalo da bude donijeta 21. jula
1 komentar(a)
Jelena Isinbajeva, Foto: Reuters
Jelena Isinbajeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 11:15h

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odlučiće u ubrzanom postupku, 21. jula, o žalbi Rusije na suspenziju njenih atletičara sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

U današnjem saopštenju CAS je naveo da su se sve zainteresovane strane dogovorile o ubrzanom postupku, a da bi konačna odluka o suspenziji trebalo da bude donijeta 21. jula.

Olimpijski komitet Rusije (ROC) i Međunarodna atletska federacija (IAAF) juče su saopštili da će CAS 19. jula saslušati žalbu Rusije.

Rusija se žalila na suspenziju njenih atletičara sa međunarodnih takmičenja zbog dopinga. Rusija pokušava da ospori pravilo da je atletičarima zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima ako je domaći Atletski savez suspendovan, kao što je i slučaj u Rusiji.

IAAF je prošlog novembra suspendovala Ruski savez, a samim tim i njegove atletičare, poslije izvještaja komisije Svjetske antidoping agencije (WADA) o sistemskom dopingu koji je navodno finansirala i podržavala država.

IAAF je sredinom juna potvrdila suspenziju, a odluku je podržao i Međunarodni olimpijski komitet.

IAAF je ranije saopštila da ruski atletičari “koji su bili van zemlje” i koji pokažu da su ih na doping testirali “neki drugi sistemi” mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

ROC je zajedno sa 68 atletičara podnio žalbu CAS.

Bonus video: