Poezija po uzoru na Majakovskog

Ovaj pjesnički prvijenac, sa stihovima koji izviru iz mladalačkih odaja, nameće se i kao intimno svjedočanstvo
144 pregleda 1 komentar(a)
Anđela Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Anđela Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.07.2016. 08:22h

Ponosna zbog izašle zbirke pjesama “Žena od kamena”, ali i pomalo uplašena zbog odgovornosti koju stvaralaštvo nameće, autorka Anđela Radovanović, na promociji svoje knjige u Nikšiću, kazala je da će publika dati svoj sud o stihovima, kao i da je ubijeđena da tehnologija i njen ubrzani razvoj ne mogu da pobijede umjetnost.

Autorka je u svom književnom prvijencu objavila pjesme nastale na početku njenog književnog stvaralaštva do danas, tako da čitaoci imaju priliku da prate razvojni put pjesnikinje koja je diplomirala ruski jezik i književnost.

Ljubavni stihovi, poezija oslonjena na Majakovskog, pjesme posvećene velikanima pisane riječi poput Jesenjina i Vita Nikolića, ali i inspirisane morem, brodovima, crnogorskim jezerima, dobrim duhom Nikšića.

“Ponekad osjetim kako kroz moje stihove govori taj neki duh ruskog srednjeg vijeka, ali se trudim da taj izraz bude moj, originalan”, kazala je autorka i zahvalila se svima koji su pomogli da “Žena od kamena” ugleda svjetlost dana.

Recezent knjige Bogić Rakočević, književni kritičar, kazao je da je bio skeptičan kada je dobio rukopis znajući da prve knjige “ne nose neki kvalitet”. Ali, prevario se.

“Bilo je dovoljno da vidim prvu pjesmu i shvatim da je riječ o jednom finom pjesništvu, lijepoj lirici. Pročitao sam knjigu u jednom dahu i zaista je riječ o jednoj izvanrednoj pjesnikinji. Nažalost, došlo je vrijeme da one prave knjige, prave vrijednosti nemaju prođu, nijesu čitane i sve se svodi na jedan uži krug čitalaca, i u akademskoj sredini obično su te knjige jedino čitane”, kazao je Rakočević.

“Žena od kamena”, prema njegovim riječima, predstavlja, iskreni lirski iskaz, a čitaoci imaju priliku da prate ne samo odrastanje autorke, već i sazrijevanje njenih stihova.

Stapaju se u stihovima mlade autorke, kazao je Rakočević, crnogorska i ruska kultura, crnogorska brda spajaju se sa ruskim stepama, rujne zore sa bijelim noćima.

“Ovaj pjesnički prvijenac, sa sentimentom i stihovima koji izviru iz maštovitih mladalačkih odaja, nameće se i kao intimno svjedočanstvo, kao jedna mladalačka ispovijest prepuna čežnje, pritajene slutnje, uzvišenih osjećanja i nemira. Riječ je o iskrenim stihovima koji nas u ovom vremenu podložnom svakakvim pošastima podsjećaju na čistotu duše i jednu osobenu osjećajnost”, kazao je Rakočević i dodao da zbirka predstavlja i doprinos ženskom pjesništvu u našoj nacionalnoj književnosti.

Novinarka i publicistkinja Aleksandra Vuković kazala je da se sa stihovima autorke prvi put srela prije desetak godina i da je tada “osjetila da postoji jedna luča koja će se sigurno vremenom razgorjeti u vatru”.

“Pojava Anđele Radovanović raduje zbog toga što ona ide u prilog da žena u Crnoj Gori jeste bila stub”, kazala je Vuković. Medijator promocije koju su, u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, organizovali JU „Zahumlje“ i nikšićko Udruženje paraplegičara bio je Dragoljub Ilić, dok su autorka i Jelena Vilotijević govorili stihove uz muzičku pratnju Saše Olaha.

Nakon Nikšića „Žena od kamena“ biće promovisana u Podgorici i u Kotoru.

Bonus video: