Šol kritikuje Leva, selektor jasan: Formacija 3-5-2 nije novost

"Promjena formacija je bilo nešto što je moglo da se očekuje. Nakon osvajanja svjetske titule smo rekli da moramo nešto da mijenjamo, jer će nas protivnici još bolje i češće čitati", rekao je selektor Manšafta
3 komentar(a)
Njemačka Euro 2016, Foto: Reuters
Njemačka Euro 2016, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2016. 16:59h

Njemačka je poslije pobjede nad Italijom postala još veći favorit za osvajanje Evropskog prvenstva, ali javnost nije impresionirana načinom na koji je Manšaft stigao do polufinala.

Joakim Lev je za "azure" bio spremio formaciju 3-5-2, ne može se reći da mu ona nije donijela dominaciju u polju, ali je činjenica i da Njemci nisu "gazili" protivnika.

"Promjena formacije je bilo nešto što je moglo da se očekuje. Nakon osvajanja svjetske titule smo rekli da moramo nešto da mijenjamo, jer će nas protivnici još bolje i češće čitati. I ovaj sistem nije novost, već smo ga probali protiv Italije u prijateljskom meču koji smo pobijedili sa 4:1", rekao je Lev odgovarajući na pitanje zašto je odustao od sopstvenog sistema u duelu sa Italijanima.

Selektor Njemaca je bio raspoložen za dijalog, nije se dao.

"Ne vidim da nam je Italija stvorila mnogo problema u igri. Zaustavili smo kontranapad koji je najjače oružje našeg protivnika, nismo mnogo patili u defanzivi. Nismo imali sreće kod gola iz penala koji smo primili, ali dobro je što je na kraju sve ispalo kako treba", dodao je Lev.

Nisu samo novinari bili nezadovoljni izdanjem nacionalnog tima. U stručnoj analizi je sličan komentar dao bivši reprezentativac Memet Šol.

"Španiji smo se prilagodili 2008. godine i eliminisani smo, potom i 2010. i opet smo ispali. A 2012. smo se prilagođavali igri Italije i pogađate - eliminisani smo. Urs Zigentaler (glavni skaut u Fudbalskom savezu Njemačke) mora da radi svoj posao", rekao je Šol za ARD i dodao:

"Igra s trojicom igrača u posljednjoj liniji mi se ne dopada. Bili smo bez snage u napadu, trebalo je 30, 40 minuta dok je ekipa sakupila samopouzdanje i shvatila igru. Nakon toga je bilo kako treba, ali bez ofanzivnog vatrometa", pojasnio je Šol.

Kako god, četvrtfinale je prošlo, promijenjena je istorija u duelima sa Italijom, a Njemačku narednih dana čeka problem u pripremi duela u polufinalu (protiv Francuske ili Islanda), jer je objavljeno da je Mario Gomes završio Euro zbog povrede tetive.

Sami Kedira je takođe praktično prežaljen za nastavak prvenstva, a pod znakom pitanja je i Bastijan Švajnštajger koji je obnovio povredu koljena.

Kada se tome doda da je Mats Humels suspendovan zbog kartona, jasno je da Lev nema mnogo prostora da eksperimentiše.

Bonus video: