Deripaska izgradio suteren bez dozvole

Luksuzni kompleks opasan je pet metara visokim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen
357 pregleda 20 komentar(a)
Deripaska, kompleks, rt Platinum
Deripaska, kompleks, rt Platinum
Ažurirano: 03.07.2016. 13:44h

Kompanija “Overseas assets management”, iza koje stoji ruski oligarh Oleg Deripaska, nema dozvolu za 97 kvadrata suterena jedne od luksuznih vila na svome kompleksu na rtu Platamuni.

Raskošni ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet vila.

Kompanija, koju je osnovala firma “Tangril equites LTD”, dobila je od kotorske opštine 2010. građevinsku dozvolu za gradnju turistikih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje.

Na zemljišnom komplesu od gotovo 20 hiljada kvadrata nikao je kompleks vila od ukupno 2.800 kvadrata luksuznog prostora.

Dvije, spojene centralne palate prostiru se na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

Međutim, deveta vila, kako se navodi u katastarskoj evideniji nema dozvolu za suteren od 97 kvadrata, što je upisano kao teret u Upravu za nekretnine.

Inače, ovaj luksuzni kompleks od koga zastaje dah, opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen.

Kompleks već drugo ljeto ima svoje goste.

Smješten je nedaleko od plaže Ploče, do njega vodi put koji se slijepo završava i danonoćno obezbjeđenje dočekuje sve putnike namjernike, koji su se izgubili, misleći da putem mogu nastaviti dalje.

Do lijepog “parčeta” naše obale Deripaksa je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora.

Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca planira i izgradnju cijelog turističko- apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko svoje firme “K.P.M. limited” kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna, od kotorske Opštine.

Kompanija “K.P.M. Limidet” pokrenula je početkom godine proceduru za dobijanje građevinske dozvole, predajući zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova.

Dvije firme koje kontroliše Deripaska su vlasnici 550 hiljada kvadrata zemlje.

Prije 11 godina, na osnovu kupoprodajnog ugovora sa Opštinom Kotor, firma “K.P.M.” postala je vlasnik zemljišta ukupne površine 483.488 kvadrata.

Kako zemljište nije bilo urbanizovano, lokalna uprava kreće užurbano u izradu planske dokumentacije i dvije godine nakon prodaje lokalni parlament donosi DUP “Platamuni - Trsteno“.

DUP-om je obuhvaćeno ukupno 105 hektara zemljišta - polovina je Deripaskina, a ostatak u vlasništvu države i mještana.

Planom je područje podiljeno u tri zone - zone vila, hotela i obale.

Zona vila obuhvata već izgrađena Deripaskine vile na Platamunima i tretirana je kao “najluksuzniji dio plana”.

Plan je omogućio gradnju dva hotelska kompleksa na ovom nenaseljenom području obraslom u zelenilo.

U zoni Platamuna planiran je “hotelsko-apartmanski"” kompleks Vidikovac, sa najmanje 500 kreveta.

Na drugoj strani, u uvali Trsteno, ucrtan je hotel “Rt Jaz”, lociran na izuzetno strmom terenu, između brda Jaz i poznate pjeskovite plaže Trsteno.

Od tretiranih 100 hektara, urbanizovan je veći dio terena na kome će se pored vila, apartmana i hotela uz obalu graditi vještačke plaže, ponte, pristaništa i privezišta, razni vidikovci i paviljoni i „električni tramvaji-uspinjače" za prevoz od plaža do hotela.

Do odlaganja investicije vrijedne više od sto miliona eura došlo je zbog sudskog spora koji je ta kompanija vodila oko plaže Ploče.

Bonus video: