Konte: Idemo uzdignutog čela. Lev: Bilo je dramatično

Italija i sedmi put neuspješna sa penala, Njemačka slavila iako prvi put nije pogodila sa bijele tačke još od 1982.
1 komentar(a)
Antonio Konte, Foto: Beta/AP
Antonio Konte, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.07.2016. 08:51h

Iako je Engleska asoscijacija za tragičara penal-serija u fudbalskom svijetu, selekcija Italije drži antirekord po broju ispadanja sa velikih taklmičenja u penal-ruletima.

Italija je sinoć izgubila četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj od Njemačke, što je sedmi nesupjeh "azura".

Engleska, Argentina, Iran i Meksiko imaju po šest neuspjeha.

"Fakat je da je svjetski prvak promiejnio način igre u duelu sa nama. To najbolje govori sa kakvim su respektom igrali protiv moje ekipe. Teško je kada izgubite nakon penala u seriji u kojoj ste vodili, i to nakon utakmice teške u svim aspektima. Izgubili smo od najbolje selekcije svijeta, ali nakon utakmice u kojoj je svaki član naše porodice dao sve bez ostatka. Ponosan sam na ove momke, koji su bili dio jedne velike porodice u protekle dvije godine", kazao je selektor "azura" Antonio Konte.

Iako je Njemačka prvi put promašila penal (čak tri sinoć u Bordou) u seriji jedanaesteraca još od 1982. godine, kada je protiv Francuske u polufianlu SP promašio Uli Štilike u pobjedi Njemačke (5:4), ekipa Joakima Leva je imala sreće da dobije. Tačnije, sjajnog golmana Manuela Nojera koji je proglašen igračem utakmice.

"Bilo je izuzetno dramatično od prvog minuta utakmice do posljednjeg penala. Nešto tako preživio sam samo protiv Argentine na SP 2006. godine. Taktički su obje ekipe bile na najvećem nivou, a Italijani su pokazali nevjerovatan karakter. Mi im, međutim, nismo ustupali. Da ne bismo prošli kao Španija, morao sam da promijenim formaciju i igram sa tri defanzivca. Čini se da je lako pročitati igru Italije, ali oni svoje nepade izvode toliko precizno da sam morao sa više igrača zatvarati njihova krila", naglasio je selektor "elfa" Joakim Lev.

Bonus video: