Pokušaj da se sačuva duhovnost

Prva ovogodišnja koprodukcija festivala,“Jesenja sonata” rađena po tekstu Ingmara Bergmana u saradnji sa Ateljeom 212
71 pregleda 0 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.07.2016. 08:17h

Prva ovogodišnja koprodukcija festivala Grad teatar, predstava “Jesenja sonata” rađena po tekstu Ingmara Bergmana, a u režiji Jagoša Markovića, u saradnji sa beogradskim Ateljeom 212, biće premijerno izvedena večeras u 21.30 časova na novoj pozorišnoj sceni u bečićkom naselju Vještica.

Ovo je prva saradnja Grad teatra i Ateljea 212, i događa u godini se kada budvanski ljetnji festival kulture obilježava jubilej, 30 godina postojanja, a beogradsko pozorište šest decenija. Osim režije, Jagoš Marković potpisuje i scenografiju i izbor muzike, asistent režije je Tara Lazarević, kostimograf Maria Marković, a u predstavi igraju Tanja Bošković, Mladen Andrejević, Branka Šelić i Jelena Petrović.

“Neka apokalipsa kulture na širem niovu se definitivno dešava. To svi vidimo, počeo je neki veliki kraj. U svemu tome, kao kontra opštem padu svih vrijednosti, što je očigledno, nažalost, i u mojoj Budvi, bore se ljudi sa pozorištem, sa umjetnošću, sa kulturom, i posebno naglašavam sa Bergmanom da se sačuva duhovnost. Da se sačuva malo zrno, bez koga smo ništa. To zrno je zrno duše. Baš zato je 'Jesenja sonata', baš zato je Bergman, jer to nije dionizijski teatar, tu nećete naći one moje note Mediterana, tu idemo samo po vertikali. Vertikala izgleda, nažalost, da bez bola nema. Bergman je to bolje znao od nas. Ali, to je onda priča od duhovnosti. I baš zato naspram čitave te apokalipse kulture je duhovnost”, kazao je reditelj Marković i dodao da jedva čeka premijeru, preuzimajući na sebe, kako je kazao, odgovornost za sve u predstavi, što čini sa “jednim malim ponosom”.

Tanja Bošković, koja tumači lik Šarlote , navodi da je kazala da je “Jesenja sonata” nešto najbolje, najkomplikovanije što je u životu radila.

“Ovo je komad koji je dao priliku da sa sobom uradim nešto što do sada nisam. Na tome sam zahvalna partnerima, reditelju i pozorištu. Znate, ja sam već četiri godine u penziji i prilično neočekivano, bilo ko, bilo šta meni da dâ radim. Prosto, ja sam svoj radni vijek završila. Ljubaznošću svih ovih ljudi, ponovo sam došla u ekipu svojih snova”, kazala je Bošković.

Navodeći da festival Grad teatar osjeća kao svoj, glumica Branka Šelić koja u predstavi tumači Evu, smatra da će ambijent nove scene u Vještici cijeloj predstavi dati jednu novu dimenziju.

“Tu je Bergman, kako god mi radili i osjećali taj tekst, on je toliko veći i jači da će sigurno naći svoj put do publike”, kazala je Šelić.

Mlada glumica Jelena Petrović donosi lik Helene ističe da je uživala u projektu koji nije bio nimalo lak.

“Nadam se da će publika prepoznati tu vrstu istine. Nažalost, nemamo ovakvih predstava na našim prostorima i Bergman se ni ne i igra”, kazala je Petrović.

Jedini muški lik u predstavi - Viktora tumači Mladen Andrejević, koji navodi da je tekst Bergmana “čudesno poseban”.

“To je nešto što svaki čovjek proživi cio život da bi možda mogao da kaže da je pronašao neku ljubav, nekog volio ili neko njega volio”, kazao je Andrejević.

Direktor JU Grad teatar Blažo Radoman kazao je da je festival prepoznat po svojim produkcijama i koprodukacijama, kojih je za tri decenije bilo gotovo 70.

“Drago mi je da naš jubilej slavimo sa Ateljeom, kada i oni obilježavaju 60 godina postojanja. Siguran sam da nećemo ponovo čekati ovoliko dugo da radimo neku sljedeću koprodukciju. Drago mi je što ponovo sarađujemo sa rediteljem Markovićem, jer naša saradnja ne počinje 'Jesenjom sonatom'. Davne 1996. zajedno smo radili produkciju 'Dekameron dan ranije', 1999. predstavu 'Kokoška' i sada 2016, 'Jesenju sonatu'. Opština Budva je kao naš osnivač prepoznala značaj Grad teatra i mi to punih 30 godina na najbolji način vraćamo, izborom programa”, kazao je Radoman i zahvalio se na podršci Opštini i Ministarstvu kulture.

Upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina naveo je da su odabirom komada, reditelja i glumačke ekipe učinili pravu stvar, dok je selektor dramskog programa Boris Mišković uvjeren u veliki uspjeh predstave.

“Znate, kaže se da mi ne tražimo knjigu, već da knjiga nađe nas. Meni se čini da su Bergman i 'Jesenja sonata' našli Grad teatar. Htjeli da priznamo ili ne, i mi se nekad osjećamo kao ostavljeno dijete. Možda je sudbina ili nije, možda se i mi rodimo poput Amerike 4. jula”, kazao je Mišković.

Bošković: Mlade glumce na brzinu potroše i bace

Glumica Tanja Bošković poručila je da se vlasti nedovoljno bave kulturom, i upozorila na neizvjesnost generacija umjetnika koji dolaze.

“Podsjetiću vlasti, koje su u obavezi da se bave kulturom, da šta god su do sada učinili, a to mogu da procjenjujem, jer sam više od 40 godina glumica, nije dovoljno. Umjetnost, veoma često, ne stvara profit ili se ne omogućava umjetnicima da stvore profit. Strašno je što smo svi bačeni na tržište. Zgrožena sam, ne zbog nas, nego zbog onih mladih koji dolaze, koji tek treba da stasaju. Sa ove moje pozicije, mogu da kažem da je strašno ono što čeka ljude koji sada završavaju akademije. Pogledajte, naša djeca koja se posvećeno bave studijama glume, režije, dramaturgije... prinuđena su da rade reklame, da se potucaju od serije do serije. Više se ne njeguju ansambli, to je ono što ja, kao stara glumica mogu da kažem: Ljudi, pazite se, stvarate nešto što neće biti dobro ni za ovaj jezik, ni za ovaj narod. Vidim fantastičnu mladu gereneraciju, posebno glumica i gledam, kako je strašno, koliko ne mogu da stignu da se razviju. Potroše ih na brzinu i bace”, upozorila je Tanja Bošković.

Bonus video: