Jednostrana ljubav

"Nemamo kompleks Italije", iako pritjeran uza zid statističkim podacima, tvrdi njemački selektor Joakim Lev uoči četvrtfinala u Bordou. – Nikada je nismo pobijedili? Možemo to da promijenimo.
55 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Reuters
Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2016. 11:44h

"Mora da je dosadno biti Njemac", oglasio se nedavno na Tviteru Geri Lineker, još noseći traume engleskog poraza od „elfa“ poslije izvođenja penala na Mundijalu 1990. – Stalno pobijeđujete.

No, i ta Njemačka, najtrofejnija evropska reprezentacija, fudbalski Ahil sa četiri svjetske i tri evropske krune, ima svoju petu. Preko koje je navučena – čizma. „Elf“ nikada nije pobijedio Italiju u takmičarskim mečevima!

Jedan od naučno utemeljenijih iskaza definiše jednostranu ljubav kao odnos psa i poštara – „često se srijeću, a samo jedan se obraduje tom susretu“. A zna se ko se veseli kada se na velikim takmičenjima spoje staze Njemaca i „azura“.

Prvi međusobni meč službenog karaktera su odigrali na Svjetskom prvenstvu u Čileu 31. maja 1962. godine (0:0). Otada, našli su se još sedam puta, četiri na mundijalima, uključujući i finale u Španiji 1982. godine, i tri na evropskim prvenstvima. I iz svakog duela Italijani su izašli neokrznuti – ukupno četiri pobjede, među njima i ona u polufinalu Eura 2012, i četiri remija.

"Nemamo kompleks Italije", iako pritjeran uza zid statističkim podacima, tvrdi njemački selektor Joakim Lev uoči četvrtfinala u Bordou. – Nikada je nismo pobijedili? Možemo to da promijenimo.

Kao što je, prije dvije godine, generacija koju Lev predvodi prvi put savladala Brazil na velikim turnirima. I to kako – bilo je 7:1!

"Prošlost je kao hladna kafa. Mi više volimo vrući espreso".

Upravo su gutljali espresa, omiljenog italijanskog napitka, bili prevreli i pregorki za Špance. Italija je čudno nagr(a)đena za osvajanje prvog mjesta u grupi E – u osmini finala je srela i poslala kući evropskog šampiona. U četvrtfinalu je čeka svjetski.

"Njemačka je jača od Španije, trenutno najkompletnija reprezentacija na planeti", rekao je u petak veče selektor „azura“ Antonio Konte, legitimni nasljednik trenerskih velikana Bearcota, Trapatonija i Lipija.

Ispraćena kao Pepeljuga sa Apenina, njegova ekipa se u Francuskoj pretvorila u zanosnu princezu. Manjak individualne klase, prije svega u vezi i napadu, nadomješten je strašću, timskim jedinstvom i taktičkom genijalnošću odlazećeg selektora.

"Svi su mislili da nas čekaju crni dani. Naporan rad i organizacija su nas doveli ovako daleko".

Konteovi magistarski radovi bili su mečevi sa Belgijom i Španijom – „đavolima“ je predata lopta i sredina terena, pa je brzinom iskorišćen prostor u kontrama. „Furiji“ je oduzeta duša: posjed i inventivnost. Oba susreta su završena pobjedama 2:0.

"Duel u Bordou će se razlikovati".

Kao što neće imati sličnosti sa prijateljskom utakmicom dva tima u Minhenu krajem marta, koju je lagano riješila Njemačka (4:1).

"Naučili smo mnogo iz tog poraza i napredovali.... Pokušali smo da otkrijemo načine na koje Njemci mogu da nas ugroze. Vrlo ih poštujemo, ali ćemo pokušati da iskoristimo naše vrline. Na startu meča nema poraženih. Na talasu smo pozitivnih emocija. Sjutra ne postoji za poražene, preživjeće samo pobjednik!"

Italijane muče povrede vezista

Pred meč u Bordou, Njemci nemaju kadrovskih problema, ako se izuzme lakša povreda lijevog beka Jonasa Hektora, koji će biti spreman da igra.

Selektora „azura“ Antonija Kontea muče odsustvo zlatne rezerve Tijaga Mote, zbog žutih kartona, te povrede Antonija Kandreve i Danijela de Rosija.

"De Rosi je u dobrom stanju, ali ovo su mečevi koji traže 120 odsto", kazao je Konte.

Brojke

8 – mečeva su odigrali Njemačka i Italija na svjetskim i evropskim prvenstvima. „Azuri“ su pobijedili četiri puta, uz četiri remija.

0 – Njemačka još nije primila gol na francuskom Euru.

Vjerovatni sastavi

Njemačka: Nojer – Kimih, Boateng, Humels, Hektor – Kros, Kedira, Miler, Ozil, Draksler – Gomez

Italija: Bufon - Barzalji, Bonući, Kjelini – Florenci, Sturaro, Parolo, Đakerini, De Šiljo – Pele, Eder

Bonus video: