Odbrana za direktora: Nije znao ko pije, a ko plaća

Na pitanje advokata Gorana Rodića, branioca okrivljenih Ljumović i Tatar, da li je učestvovao lično u prikupljanju dokumentacije za sporne kredite, svjedok je kazao da nije
80 pregleda 1 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2016. 08:28h

Izvršni direktor za bezbjednost i ovlašćeni predstavnik Crnogorske komercijalne banke (CKB) Milan Stepanov kazao je juče u sudu da je bivši menadžment te banke sporne kredite dao bez valjanih sredstava obezbjeđenja.

Stepanov je to rekao u nastavku suđenja po optužnici protiv nekada generalne direktorice CKB-a Milke Ljumović, zamjenice generalnog direktora Bose Tatar i još četiri člana menadžmenta te banke.

Svjedok Stepanov je juče u Višem sudu u Podgorici pred sudijom Anom Vuković, između ostalog naveo da klijenti nijesu bili kreditno sposobni, ali da u sve to nije bio uključen i da je saznao iz krivične prijave i od kolega.

“CKB se pridružuje krivčinom gonjenju svih optuženih osim Dubravke Pavićević jer smatramo da nije bila u liniji kreditiranja, odnosno da nije bila odgovorna za sporne kredite i garancije. Postavljamo imovinsko pravni zahtjev od 6.922.613 eura za sporne kredite, a koje smatram da su dati bez procjene”, kazao je Stepanov.

Na pitanje advokata Gorana Rodića, branioca okrivljenih Ljumović i Tatar, da li je učestvovao lično u prikupljanju dokumentacije za sporne kredite, svjedok je kazao da nije, dodajući da kad je došao u banku zatekao je nesređeno stanje.

“Svu dokumentaciju koju smo dostavili tužilaštvu, ja sam vidio ali je nijesam iščitavao. A nakon što su banci dostavljeni zahtjevi za dostavljanje dokumentacije praksa je bila da se obratimo relevantinim službama”, kazao je Stepanov.

Advokati odbrane, kao i optuženi prigovorili su njegovom iskazu.

Advokat Rodić je dodao da Stepanov pokazuje veliku zainteresovanost u određenom dijelu i pomiješana su mu osjećanja ovlaščenog predstavnika banke i svjedoka.

Advokat Branislav Lutovac istakao je da je Stepanov kontradiktoran sa stavom banke, jer kako je dodao, nije znao ,,ko pije, a ko plaća“, ali i sa stavom međunarodnog menadžmenta.

Optužene Tatar i Ljumović navele su da su izjave svjeodoka netačne, paušalne i neutemeljene.

Optužnica je podignuta protiv Ljumović, Tatar, Jelice Petričević, pomoćnice generalnog direktora banke, Veliše Radunovića, direktora sektora za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i Gorice Vujisić, direktorice pravne službe banke i Pavićević.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Bonus video: