Kako da otjeramo misli koje nas sabotiraju?

Ukoliko zaposlite sebe nečim što je korisno, što iziskuje koncentraciju, strpljenje i trud, vjerovatnoća za pojavu negativnih misli je jako mala
129 pregleda 2 komentar(a)
misli, pozitivno, Foto: Shutterstock
misli, pozitivno, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2016. 19:48h

Osjećaj da ste žrtva sopstvenih misli nikako nije prijatan. Biti na izvoru negativnih vibracija je vrlo pogubno kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje. Varijacije na temu brige, anksioznosti, straha i konstatnog iščekivanja loših vijesti unosi nemir i standardno loše raspoloženje.

Zapamtite, vi niste isto što i vaše negativne misli. Nikada im ne dozvolite da zavladaju vama i spriječe vas da živite život pun radosti, kakav i zaslužujete.

(moj balans)

1. Zapamtite da su vaše negativne misli automatske!

Kad malo bolje sagledamo stvar i nije tako loša. Kada se suočavamo sa nama vrlo iritantnim i teškim situacijama, naše misli na te izazove su manje više uvijek iste, znači automatske. U prevodu, mi ih ne kontrolišemo, ali ono što mi zaista kontrolišemo je naša reakcija na te misli. U narednim koracima opisujemo kako to i da uradimo!

2. Ne borite se protiv negativnih misli

Evo jedne istine: Ukoliko uložite sav mentalni trud da se borite protiv njih, one su još jače. Za početak te misli su iracionalne, samim tim besmisleno je boriti se sa nečim što ne postoji! Ilustracije radi: Došli ste do trafike da kupite nešto, bacite pogled na najgluplji mogući tabloid, pročitate naslov *koji je po običaju istrgnut iz konteksta, dobijate informaciju o nekoj javnoj ličnosti koja nije tačna, odmahnete glavom, vratite tabloid gde je i stajao, ne kupite ga. U vašoj glavi misao se zadržala par sekundi i to je to. Dozvolite da vaše negativne misli budu poput tabloidnih vijesti, u većini slučajeva imaginarne, nepostojeće! One su tabloidan materijal za vaš um.

3. Radite stvari korisne za vas i vaš um

Ukoliko zaposlite sebe nečim što je korisno, što iziskuje koncentraciju, strpljenje i trud, vjerovatnoća za pojavu negativnih misli je jako mala. Ako ste završili sa poslom i baš bi da se odmorite od svega, neka tako i bude, ali je jako bitno da opet uradite nešto za sebe. Time što ležimo i gledamo TV ili besmisleno krstarimo netom, apsolutno činimo sebi "medvjeđu uslugu", jer od "lijenosti nema gore bolesti", znači držimo um stalno aktivnim i usredsredjenim na nesto, bilo da je to čitanje knjige, šetnja, vežbanje.

4. Dobro obratite pažnju sa kim provodite svoje vrijeme

Dobro nam je poznat termin energetski vampir. Oni i te kako postoje i služe se našom energijom. U privatnom životu bez pardona treba izaći iz tih imaginarnih krugova konstantnog kukanja i prigovaranja, ali ako na poslu prosto morate da imate konatkt sa takvim tipom ljudi, naprosto zadržite isključivo i samo poslovnu notu bez da se pravdate zašto je to tako. Naravno, ne treba zaboraviti na svoje najbliže kada smo im potrebni za savjet, saosjećanje, pomoć ali mi pričamo o ljudima kojima je žaljenje na situaciju stil života.

5. Prestanite sa oduglovačenjem

Vrlo često nam se desi da odlažemo obaveze i bitne odluke dok baš ne doguramo do kraja. Ovakav način ponašanja stvara osjećaj krivice, znamo da bi trebalo nesto da uradimo po pitanju aktuelnog problema, ali mi ne činimo ništa. Za rješenje ove sitacije potrebne su dvije stvari: samodisciplina i svjesnost.

Moramo da naučimo da preusmjerimo svoju energiju za rješavanje trenutne situacije i zadatka. Da se usredsredimo na cijelu sliku, a ne samo kako da zadovoljno trenutne potrebe.

Primjer: Pojedete nešto slatko svaki put kada se osjetite tužno ili depresivno. Trenutno ćete se osjetiti bolje, generalno gledano time niste riješili uzrok svog prejedanja

Bonus video: