NAJBLISTAVIJE DJELO PRIRODE I SVIJETA

Izložba Željka i Mladena Đurovića u Danilovgradu

Nakon Danilovgrada, Đurovići će se predstaviti u Petrovcu
232 pregleda 0 komentar(a)
Željko i Mladen Đurović, Foto: Privatna arhiva
Željko i Mladen Đurović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.04.2019. 21:21h

Izložba “Skriveno/Otkriveno” umjetnika Željka Đurovića i Mladena Đurovića biće otvorena večeras u 20 i 30 u galerijskom prostoru JU Umjetnička kolonija u Danilovgradu.

Izložba slika “Skriveno/Otkriveno” akademskih slikara Željka Đurovića i Mladena Đurovića, predstavlja odgovor na vrijeme opšte narativne buke. U vremenu u kome svako priča neku svoju priču, dva brata ispituju mogućnosti multiplicirane percepcije. Nizom simultanih izložbenih postavki u svojoj rodnoj postojbini, uspostavljaju jedinstvenu korelaciju slika i svakog galerijskog prostora ponaosob. Na taj način izložene slike same po sebi postaju nosioci sopstvenog života, skrivajući i otkrivajući uvijek drugačiji dio vječnosti.

“Mladen Đurović je slikar i poeta koji budnim očima sanja. Žena je polazište i ishodište njegovog slikarskog svijeta. U prezentovanim slikama snoviđenja postaju java, realni život se stapa sa izmaštanim doživljajima i sve dobija obličje ženskog lika, tajanstvenog i na prvi pogled nijemog”, zapisala je o likovnom opusu Mladena Đurovića, istoričarka umjetnosti Olivera Vukotić.

“U likovnom stvaralaštvu Željka Đurovića dominantna je životvorna pulsacija Erosa u najširem smislu ovog višeznačnog pojma. Ipak, žena je njegova temeljna i trajna preokupacija. Vjerovatno je do toga došao zbog uvjerenja da je žena duša svijeta, da se za nju vezuje nastavljanje i održavanje života.

Ako je žena  najblistavije  djelo prirode i čovjekovog svijeta, onda bi bilo posve neobično da je umjetnik zaobiđe. A kada ne bi bio njom fasciniran, ne bi se ni našla u tolikoj mjeri i na takav način na njegovim platnima, ne bi postala njegova dražesna preokupacija”, približio je likovno stvaralaštvo Željka Đurovića, sociolog Ratko Božović.

Nakon izložbe u rodnom Danilovgradu, Željko i Mladen Đurović svoja djela predstaviće u Petrovcu (Spomen dom Crvena komuna) od 15. do 30 jula, u Porto Montenegru (Naval Heritage Collections) od 18. do 31. jula, u Podgorici (Galerija Most) od 11. do 26. septembra.

Preporučujemo za Vas