Sekretarijat predstavio program Sportskog ljeta u Podgorici

141 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Burzan, Nela Savković Vukčević, Foto: Savo Prelević
Snežana Burzan, Nela Savković Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2016. 12:54h

Sportsko ljeto je sportsko-turistička manifestacija koja će tokom ljetnih mjeseci biti održana u u Podgorici, u okviru devet programa, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Navodi se da je sportsko ljeto zvanično počelo Podgoričkim triatlonom 11. juna na Plavnici.

U okviru manifestacije biće održano međunarodno otvoreno prvenstvo Crne Gore u plivanju (2. i 3. jul), Jadranske igre (7.jul), Trofej Skadarsko jezero u ribolovu (10. jul), Školski sportski raspust (od 11. jula do 15. avgusta).

Planirane su i Sportske igre na seoskom području (tokom jula i avgusta), Ajmo na Moraču (sredinom avgsuta), Memorijalni trofej Mladen Brajović (4. septembra) i Svjetsko prvenstvo u vaterpolu (od 26. avgusta do 3. septembra).

Sekretarka Nela Savković-Vukčević kazala je da Sekretarijat za kulturu i sport njeguje i promoviše sportsku djelatnost, doprinoseći na taj način i sportskom stilu i sportskoj kulturi života u Glavnom gradu.

"Sport je od neprocjenjive važnosti za razvoj psiho-fizičkog zdravlja. Važno je da se djeca školskog uzrasta što prije uključe u fizičko vaspitanje, jer već tada formiraju svoj odnos prema sportu. U aktivnosti koje smo spremali za ovo ljeto posebna pažnja posvećena njima", rekla je Savković.

Savjetnica za sport u Sekretarijatu, Nela Tatar, kazala je da Glavni grad veliki značaj pridaje stvaranju uslova za razvoj sporta i sportskih događaja.

"To čini Podgoricu prepoznatljivu. Sport i kultura učestvuju u kreiranju slike svakog grada zato je težnja našeg Sekretarija da utiče na razvoj sporta u Glavnom gradu i da svaki segment fizičke kulture nađe svoje mjesto", rekla je Tatar.

Ona je kazala da će prvi put biti organizovan projekat - Školski sportski raspust, u saradnji sa profesorima fizičkog vaspitanja.

"Analize školskog sporta u Podgorici pokazale su da je veliki broj školske djece tokom raspusta neaktivno. Cilj realizacije tog programa je da se kroz besplatne sportske aktivnosti i sadržaje tokom raspusta uključi što veći broj osnovaca i da se kroz te aktivnosti razvija ljubav prema sportu i zdrav način života", kazala je Tatar.

Saopšteno je da će manifestacija, bez vaterpolo šampionata i plivačkog mitinga, koštati od 35 do 40 hiljada.

Bonus video: