Program podrške razvoju kulture u Nikšiću: Na julskom repertoaru 17 programa

"U 'Njegoševoj ulici' zajedno sa "Bluz barom" i Kulturnim centrom "Punkt" 13.jula organizujemo cjelodnevni multimedijalni projekat 'Arterija'", kazala je Agramović
163 pregleda 0 komentar(a)
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.07.2016. 10:29h

Julski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću počinje večeras izložbom "Presjek crnogorske savremene likovne scene 2006-2016" u galerijama "Nikola I" i "Ilija Šobajić".

Izložbu je, kako je kazala Kristina Radović na konferenciji za novinare, pripremila Žana FilIpović povodom deset godina od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, a radove će predstaviti oko 25 umjetnika.

Prema riječima Radović u julu će biti realizovano 17 događaja a nosioci programa biće javne ustanove "Zahumlje" i Narodna biblioteka "Njegoš".

Ljiljana Agramović iz "Zahumlja" kazala je da ta ustanova i NVO "Udruženje paraplegičara" Nikšić sjutra veče organizuju promociju knjige Anđele Radovanović "Žena od kamena".

Gost književne tribine "Kultopis", koja će biti održana 4.jula, je akademski slikar Rajko Todorović Todor.

Dječji folklorni ansambal će tokom jula učestvovati na festivalima u Ohridu i Podgorici, dok će njihove starije kolege iz omladinskog ansambla nastupiti u Bitolju i na Ivanovim koritima.

"U 'Njegoševoj ulici' zajedno sa 'Bluz barom' i Kulturnim centrom 'Punkt' 13.jula organizujemo cjelodnevni multimedijalni projekat 'Arterija'", kazala je Agramović.

Direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“ Renata Bulajić kazala je da ta javna ustanova u okviru Programa podrške razvoju kulture mjesečno organizuje dva ili više događaja, što samostalno, što u saradnji sa drugim institucijama.

"Akcenat stavljamo upravo na toj saradnji jer želimo da u program uključimo što veći broj ljudi. Tako ćemo 12.jula u saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista organizovati promociju knjige "Žene i njihov doprinos u istoriografiji Crne Gore u prvoj polovini XX vijeka", autorke Vesne Kovačević koja se dotakla perioda kada je žena u Crnoj Gori postala društveno vidljivija, socijalno angažovanija i identitetski svjesnija", kazala je Bulajić.

Događaj koji će najaviti sedmi Bedem fest, koji će se održati od 25 do 27.avgusta pod sloganom "Vjeruj", zakazan je za 23,jul.

Julski repertoar završava se 26.jula za kada je Narodna biblioteka "Njegoš" zakazala književno veče "Izbor iz crnogorske poezije XX vijeka". Autor večeri je glumac Sreten Mitrović.

Bonus video: