Kraj suđenja Kojičiću zbog ubistva: Da li je napad prestao prije smrtonosnih hica?

Sud će odlučiti da li je okrivljeni pucao u nužnoj odbrani ili je to prekoračio
144 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.06.2016. 14:01h

Sutkinja Vesna Moštrokol najavila je da će 21. jula izreći presudu Željku S. Kojičiću zbog ubistva brata od strica Marka I. Kojičića.

To je saopšteno juče u podgoričkom Višem sudu, nakon što je okončano suđenje u tom predmetu.

U završnoj riječi, tužiteljka Tatjana Begović kazala je da u ponovljenom postupku nije proveden ni jedan novi dokaz koji bi je naveo da promijeni stav u pogledu optužnice.

Predložila je da sudu da optuženog oglasi krivim.

Branilac okrivljenog, advokat Miladin Adžić konstatovao je da njegov klijent nije izvršio ubistvo već da je postupao u nužnoj odbrani.

“Ranije sam dao ocjenu iskaza i dokaza i nikakva se treća konstrukcija ne može pravdati, što su činili sudovi u ranijim postupcima, zbog čega su takve presude i ukidane”, naveo je Adžić i predložio je sudu da Kojičića oslobodi optužbe.

Vrhovni sud ukinuo je pravosnažne presude Višeg i Apelacionog suda i naredio da se suđenje Željku Kojičiću ponovi.

Krivično vijeće sudije Dragoja Jovića, osudilo je Kojičića na 10 godina zatvora, jer je hicima iz automatske puške ubio brata od strica, nakon što je Marko nasilno pokušao da uđe u porodičnu kuću njegovog oca Stanka. Apelacioni sud potvrdio je tu presudu Višeg suda.

Odlučujući o zahtjevu odbrane za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud je ukinuo pravosnažne presude.

U obrazloženju odluke naveo da nije razjašnjeno glavno pitanje - da li je stradali Marko Kojičić prestao sa napadom prije nego što je okrivljeni ispalio smrtonosne hice u njega.

Od toga zavisi da li je okrivljeni pucao u nužnoj odbrani ili je prekoračio granice nužne odbrane.

Prema optužnici tužiteljke Olivere Ražnatović, Željko Kojičić je 9. novembra 2010. godine, u selu Sotonići ubio Marka Kojičića hicima iz automatske puške.

Bonus video: