Vihorni Grizman ne griješi - Francuska u četvrtfinalu

Francuska će u četvrtfinalu igrati sa pobjednikom meča Engleska - Island
76 pregleda 0 komentar(a)
Grizman, Foto: Reuters
Grizman, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 15:09h

Francuska je dugo bila na ivici provalije, pod teretom eliminacije u osmini finala, gubila 1:0, već od drugog minuta, i nije imala rješenje za hrabre i borbene, ali i organizovane Irce.

U drugom poluvremenu, ulaskom Komana i promjenom ritma, "trikolori" su ubrzali, a iz takve igre izrastao je i junak - Antoan Grizman postigao je dva gola u razmaku od 225 sekundi, zatim i izborio isključenje.

Francuska je došla do 2:1 i sa igračem više sačuvala prednost bez velikih problema.

Domaćin u četvrtfinalu igra sa pobjednikom meča Engleska - Island.

Tok meča

Kraj - Francuska - Republika Irska 2:1

Još jedna šansa za Žinjaka. Francuska još ne može da zatvori utakmicu i riješi dileme, ali Irska sa igračem manje teško da će moći da napravi čudo u finišu.

Mogli su Francuzi i do 3:1. Odlično je šutirao Žinjak, koji je ušao umjesto Žirua - pogodio je prečku udarcem iskosa sa lijeve strane sa 13-14 metara.

Sa golom prednosti i igračem više, Francuska ulazi u finiš meča u kome je dugo bila nemoćna da probije otpor hrabrih Iraca.

Za deset minuta sve se promijenilo, Francuska je od ponora došla na korak od četvrtfinala.

Sve je sada na strani Francuske - domaćin ima 2:1 i igrača više. Dafi je isključen, jer je kao posljednji igrač odbrane zaustavio vihornog Grizmana.

61. minut - Antoan Grizman je francuski heroj - spustio mu je sjajno loptu Žiru, a on efektno, golgeterski poslao loptu u donji lijevi ugao.

57. minut - Grizman je spasilac Francuske - 1:1. Napadač Atletika glavom je efektno savladao Rendolfa, na centaršut Sanje. Prva greška odbrane Irske, ostao je sam Grizman, to ne smije da se dogodi u ovakvom trenutku...

Svi irski igrači su iza lopte, povučeni i organizovani, a povremeno opasni u kontranapadima.

Pokušao je Matuidi iz daljine, brani Rendolf.

52. minut - sjajan napad Iraca. Kolmen je oštro centrirao na peterac sa lijeve strane, a Ljoris vrhovima prstio skrenuo loptu ispred Longa.

48. minut - šansa za Francusku. Opet je dobro ubacio Paje, a na drugoj stativi bio je Koščjelni, koji nije pogodio u padu.

Novi igrač u francuskom timu - Kingsli Koman je ušao umjesto Kantea.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Nakon prvog poluvremena, šokantno vođstvo Republike Irske u duelu sa Francuskom, golom koji je postigao Robi Brejdi iz penala u drugom minutu.

Francuska blijeda, bez konstantnog pritiska, bez apsolutne dominacije i pravih šansi.

Domaćina očekuje neizvjesnih 45 minuta, hod na ivici provalije...

45+1. minut - konačno su Francuzi došli blizu gola. Paje je na malom prostoru tražio poziciju za šut, izgledalo je da će stvoriti prostor, ali su tri irska igrača blokirala put lopti ka golu. U nastavku akcije blokiran je i Grizman.

I Rami je dobio drugi karton, i on, poput Kantea, neće igrati naredni meč...

Na drugoj strani, skrivljeni penal potpuno je paralisao Pola Pogbu - prva zvijezda francuskog tima ubjedljivo je najslabiji pojedinac na terenu.

Svaki put kad dođu do šesnaesterca, irski fudbaleri naprave problem Francuzima. Nakon Brejdijevog ubacivanja iz prekida, Dafi je pokušao glavom, ali bez opasnosti za Ljorisa.

Francuskoj je, čini se, potreban trenutak inspiracije - Pajea, Grizmana, Pogbe...

Ne mogu Francuzi da naprave konstantan pritisak, bez većih problema irska odbrana i defanzivni blok na sredini kontroliše domaćina.

Kante je dobio žuti karton - propustiće narednu utakmicu, protiv Engleske ili Islanda, a možda i meč u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine.

Strijelac vodećeg gola za Irsku Robi Brejdi pogodio je i za pobjedu protiv Italije. Gol za Irce u duelu sa Švedskom postigao je Ves Hulahan.

I Hulahan i Brejdi igraju za Norič...

Pogba iz slobodnog udarca. Predaleko je to bilo da bi se iznenadio Rendolf.

21. minut - ponovo opasni Irci. Drugi put u šesnaestercu, drugi put su ugrozili gol rivala - Deril Marfi je iz teške situacije dobro šutirao, a Ljoris odbio loptu. Na drugoj strani Grizman sa 20-ak metara pravo u Rendolfa.

18. minut - slobodan udarac Pajea, zahvatio je loptu glavom Grizman, ali pravo u ruke Rendolf.

Gol Brejdija poslije minut i 58 sekundi je drugi najbrži u istoriji Evropskih prvenstava. Rekord drži Rus Dmitri Kiričenko, na utakmici protiv Grčke, 2004. godine.

Sada se očekuje nalet "trikolora"...

Očajna igra u odbrani francuskih igrača. Nesigurni i neodlučni, dozvolili su dvojici Iraca da im naprave problem, a na kraju Pogba sa leđa zakačio Longa.

2. minut - penal za Irsku. Kakav šok. Pogba je oborio Šejna Longa, neoprezno... Robi Brejdi siguran sa bijele tačke. Vodi Republika Irska.

Počeo je meč u Lionu.

Irska ima motiv do neba da se revanšira Francuskoj za eliminaciju u baražu za Mundijal 2010. godine, kada je Anri rukom postigao pobjedonosni gol.

"To nije bila božja ruka, to je bila klasična pljačka" .

I danas te riječi Đovanija Trapatonija odzvanjaju u ušima irskog naroda.

Lion je domaćin četvrtog meča osmine finala Evropskog prvenstva, prvog koji donosi podjelu na favorita i autsajdera.

Francuska je, na papiru, neupoedivo jača, igra na domaćem terenu, želi da ide do kraja, baš kao 1984. i 1998. godine.

Irci su u osminu finala prošli dramatičnom pobjedom nad Italijom, ali vjeruju da hrabrošču i srcem mogu da se suprotstave "trikolorima".

Poznati su i sastavi.

Francuska: Ljoris, Sanja, Rami, Koščjelni, Evra, Kante (46. Koman, 90+3, Sisoko), Matuidi, Pogba, Paje, Grizman, Žiru (75. Žinjak).

Republika Irska: Rendolf, Kolmen, Dafi, Kio, Vord, Hendrik, Mekarti (72. Hulahan), Brejdi, Meklin (68. O'Ši), Marfi (65. Volters), Long.

Bonus video: