"Panceri" žele i pobjedu i golove

"Vjerujemo u sebe, pokazali smo da možemo protiv njih i nema razloga da ne odigramo još jednu veliku utakmicu”, rekao je vezista Slovaka Vladimir Vajs.
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Reuters
Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 11:56h

Jedna utakmica, jedan poraz u pripremnom periodu, uticao je da analitičari, novinari, bivši igrači, a sada TV lica, stave pod znak pitanja mogućnosti i domete Njemačke na Evropskom prvenstvu.

Bila je to utakmica sa reprezentacijom protiv koje će aktuelni šampion svijeta igrati meč bez prava na grešku – 29. maja u Augzburgu, Slovačka je u kontrolnom meču savladala Njemce 3:1.

“Ne krijemo da nam je taj rezultat dao vjetar u leđa pred prvenstvo, a sada nas hrabri za duel u osmini finala. Vjerujemo u sebe, pokazali smo da možemo protiv njih i nema razloga da ne odigramo još jednu veliku utakmicu”, rekao je vezista Vladimir Vajs.

Ogromna je, međutim, razlika između prijateljke i takmičarske utakmice. Na velikim takmičenjima Njemačka je favorit od kada se igra fudbal i dok se god fudbal bude igrao,

“Toga smo svjesni, ako neka ekipa zna kako da dođe do rezultata onda je to Njemačka. Mnogo igrača ima titulu šampiona svijeta, stekao sam utisak da su u grupi igrali onoliko koliko je bilo dovoljno da prođu kao prvi. Znaju sve – i kada da pojačaju ritam, i kada da uspore, kada da krenu u presing, a kada da čekaju kontre. Njemačka je najkomplikovaniji protivnik, ali doživljavamo utakmicu kao veliki izazov u kome nemamo šta da izgubimo”, naglasio je Vajs.

Velika razlika će biti i u izboru igrača. U tom prijateljskom meču nije bilo Krosa, Milera, Humelsa, Nojera...

“Želimo pobjedu, po mogućnosti mnogo lakšu nego protiv Ukrajine i Sjeverne Irske, ali je teško igrati kada se protivnik brani, kada parkira autobus pred golom. Uzalud se pripremamo za takav način odbrane, utakmice su druga priča. Rješenje je da postignemo gol što prije i ako u tome uspijemo, put do pobjede biće otvoren”, rekao je Manuel Nojer.

Njemci, međutim, imaju problem u realizaciji. Ukrajini su dali gol iz prekida, pa iz kontre, Poljacima nisu opasnije priprijetili, a protiv Iraca se ispromašivali.

“Bitno je da stvorimo šanse, ne možemo stalno da promašujemo”, rekao je Tomas Miler, koji još čeka gol na šampionatima Evrope.

Slovaci imaju ofanzivni potencijal, nekoliko brzih igrača, te opasnog Mareka Hamšika iz drugog plana...

“Dobar je šuter, postigao je mnogo golova iz daljine za Napoli. Želja da pobijedimo ne smije uticati da zanemarimo defanzivne zadatke. Sve, ipak, počinje od odbrane”, rekao je Nojer.

U odbrani, najvjerovatnije, neće biti Boatenga, koji nije trenirao od utakmice sa Irskom, pa sve do juče i pitanje je da li je spreman za 90 minuta.

Joakim Lev ionako ima problema da sastavi posljednju liniju, tako da će Boatenga, po svemu sudeći, mijenjati mladi Džoša Kimik, Gvardiolin đak iz Bajerna.

Vjerovatni sastavi

Njemačka: Nojer, Ektor, Humels, Himik (Boateng), Hevedes, Kros, Kedira, Ozil. Draksler, Gece, Miler.

Slovačka: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Đurica, Švento, Vajs, Duda, Hamšik, Kucka, Mak, Duriš.

Bonus video: