Irska želja za osvetom je ogromna

"Ne želimo ni da se prisjetimo te utakmice u Parizu. Sve to je bilo jedno veliko sr...", rekao je Robi Kin, tada prvotimac, a sada čovjek iz drugog plana u irskoj reprezentaciji.
53 pregleda 0 komentar(a)
Republika Irska, Foto: Reuters
Republika Irska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 11:25h

To nije bila božja ruka, to je bila klasična pljačka - i dan danas te riječi Đovanija Trapatonija odzvanjaju u ušima irskog naroda nakon baraž meča Republike Irske i Francuske 2009. godine.

Čuveno primanje lopte rukom Tijerija Anrija i gol Vilijama Galasa za 1:1, koji je odveo Francuze u Južnu Afriku na Mundijal, stvorio je rivalstvo između ove dvije nacije, a Irska je, možda i ranije nego što je sanjala, dobila priliku da se osveti.

Može to da uradi na francuskom tlu, u osmini finala Evropskog prvenstva, u utakmici u kojoj „trikolori“ nemaju prava na grešku...

"Ne želimo ni da se prisjetimo te utakmice u Parizu. Sve to je bilo jedno veliko sr...", rekao je Robi Kin, tada prvotimac, a sada čovjek iz drugog plana u irskoj reprezentaciji.

Iz ove izjave nije teško zaključiti koliki je motiv Republike Irske da stane na put Francuskoj, jednom od favorita na Euru.

Danas negdje oko 17 časova u Lionu, na najmodernijem stadionu u Francuskoj, biće poznat četvrti učesnik četvrtfinala (ako ne bude produžetaka ili penala). Da li senzacionalan ili očekivan?

"Poznajem Irce i ubijeđen sam da gore od želje da se osvete. Onakve utakmice se ne zaboravljaju i treba biti spreman na sve. Biće pakleno", kazao je Galas, bivši kapiten Francuske.

Ako se izuzme ovaj „emotivni govor“ Robija Kina, današnji akteri su uglavnom odbijali da mnogo pričaju o tom meču prije skoro sedam godina na „Stad de Fransu“.

To je i razumljivo, jer nijedan od dva selektora (Didije Dešan i Martin O'Nil) nisu te noći bili na mjestu na kojem su sada...

"U našim glavama je samo da pobijedimo i nastavimo put na Euru. Znamo način kako da slavimo. Favoriti? Prihvatamo tu ulogu, naravno", istakao je Dešan i osvrnuo se na kritike...

"Ne slažem se s time da nismo igrali dobro u grupi. Upisali smo dvije pobjede, napredovali kako je turnir odmicao i to je bio naš cilj. Sada je momenat kada je rezultat važniji od igre, ali mi želimo da kroz dominaciju u posjedu lopte dođemo do četvrtfinala", kaže Dešan.

Pobjednik ovog duela igraće se boljim iz meča Engleske i Islanda, koji je na programu sjutra veče u Nici.

„Crta“ se par Francuska - Engleska, ali...

"Bilo bi sjajno kada bismo se sastali sa Engleskom na Euru. Čeka nas Francuska, jedan od favorita. Ponosni smo što smo prošli onako jaku grupu i dobili šansu da se borimo u nokaut fazi. Drago mi je zbog navijača i igrača. Kada imate takvu grupu momaka u timu, znate da nijedan rezultat nije nemoguć", jasan je Martin O'Nil.

Bonus video: