"Odakle zovem" počinje u ponedjeljak: Pet dana čiste književnosti

U srijedu, trećeg dana festivala obilježiće se pola vijeka od početka scenarističkog rada proslavljenog Mirka Kovača
57 pregleda 0 komentar(a)
Odakle zovem, Foto: Odakle zovem
Odakle zovem, Foto: Odakle zovem
Ažurirano: 26.06.2016. 11:01h

Festival književnosti Odakle zovem počinje sjutra, 27. juna, tradicionalno na platou knjižare Karver u Podgorici predstavljanjem libanskog pisca Šarifa Maždalanija sa početkom u 20 sati. Osmo izdanje festivala će otvoriti ambasadorka Republike Francuske Véronique Brumeaux.

Sa poznatim piscem, koji je i predavač na Univerzitetu u Bejrutu te dobitnik prestižnih francuskih nagrada za književnost razgovaraće književni kritičar Marinko Vorgić uz pomoć prevoditeljke Bojane Mijanović, koja je i prevela odabrane odlomke Maždalanijevog romana.

Odakle zovem će trajati do petka, 1 juna, a tokom pet dana publika će moći da prisustvuje brojnim programima na kojima će se čuti nova poezija, proza i diskusije o filmu, umjetnosti i kulturi.

Tako će u utorak na temu "Subverzija u savremenoj umjetnosti/biti ili ne biti" govoriti Mojca Kumerdej, Branko Kukić, Primož Repar, Marko Pogačar, Teofil Pančić, Aleksandar Bečanović.

Istog dana, u 21 sat program se nastavlja predstavljanjem edicije Gradac o čemu će govoriti Teofil Pančić. Nakon toga će savremeni pjesnici regiona u okviru omaža slovenačkom pjesniku Alešu Debeljaku čitati svoju poeziju. Stihove će govoriti Primož Repar, Marko Pogačar, Ljubeta Labović, Lena Ruth Stefanović, Jelena Nelević, Tanja Bakić i Varja Đukić.

U srijedu, trećeg dana festivala obilježiće se pola vijeka od početka scenarističkog rada proslavljenog Mirka Kovača, i to projekcijom filma „Noć od paučine“ u režiji Miloša Radivojevića.

Nakon toga će Marinko Vrgić razgovarati sa jednom od najpoznatijih savremenih slovenačkih autorki, Mojcom Kumerdej. U okviru tog dijela biće riječ o njenim romanima Kronosova žetva i Tamna materija.

Treći dan se nastavlja gostovanjem hrvatskog autora Jurice Pavičića čiji će roman Žena sa drugoga kata predstaviti Teofil Pančić.

Veče će zatvoriti filmski segment - razgovor sa Rajkom Grlićem i prikazivanjem njegovog nagrađivanog ostvarenja „Neka ostane među nama“. Moderatori su Jurica Pavičić i Vuk Perović.

Za četvrtak, 30. jun u 17 sati predviđena je projekcija filma „Lisice“ u režiji Krsta Papića po scenariju Mirka Kovača.

Nakon toga u 19 sati slijedi predstavljanje novih zapisa Boža Koprivice objedinjenih pod nazivom „Beleška“, sa kojim će razgovarati Ljubomir Đurković, dok će priče čitati pisac, kao i glumci Zoran Vujović i Varja Đukić.

U 20.30 sati, o saradnji i uspjesima na polju filmske umjetnosti govoriće Stefan Bošković, Senad Šahmanović, Branislav Milatović, Dušan Kasalica i Ivan Salatić, a moderator je Vuk Perović. Zatim će se Mirka Kovača kao filmskog scenariste prisjetiti Gojko Kastratović, Božo Koprivica, Jurica Pavičić i Branko Baletić.

Poslednjeg dana festivala, 1. jula u podne, u Vinskom podrumu „Šipčanik“ i ove godine biti ozvaničeni pobjednici konkursa „Vranac - najbolja kratka priča 2016“ i dodijeljene nagrade. Najbolje je odabrao žiri u sastavu Marko Pogačar, Ognjen Spahić i Marinko Vorgić.

Sve detalje o programu festivala i ovogodišnjim učesnicima možete naći na sajtu festivala

Festival Odakle zovem zatvara promocija knjige „Američki sfumato“ Vojislava Pejovića uz moderaciju Jelene Nelević i Aleksandra Đuravčevića i program „Biti ili ne biti – 400 godina Šekspira“ o čemu govore Dejan Mijač, Dejan Projkovski, Varja Đukić i Božo Koprivica.

Sve detalje o programu festivala i ovogodišnjim učesnicima možete naći na sajtu festivala kao i na zvaničnoj Facebook stranici festivala

Predstavljanje čuvenog libanskog pisca

Šarif Maždalani, rođen u Bejrutu 1960. godine, libanski je pisac koji piše na francuskom jeziku. Svoju zemlju je napustio1980. godine, otišavši u Francusku na studije moderne književnosti na Univerzitetu Provanse. Vratio se u Liban 1993. godine, nakon što je odbranio tezu o Antonu Artou. U početku je radio kao profesor književnosti na univerzitetima Balamand i Sveti Džozef u Bejrutu. Od 1995. godine učestvovao je radu opozicionog časopisa L'Orient-Ekpresskao urednik literarne sekcije. Ova saradnja završila se 1998. godine.

Godinu dana kasnije, Maždalani se vratio profesuri na Univerzitetu Sveti Džozef u Bejrutu, gde je vodio katedru za francusku književnost. Ova pozicija mu je omogućila da često bude domaćin francuskim i libanskim romanopiscima. Na samitu Frankofonije 2002. Godine objavio je knjigu Mala studija smješe.Uz podučavanje se bavio i pisanjem kolumni u raznim francuskim i libanskim novinama (L'Orient-Le Jour, An Nahar, Le Monde, Libération). U periodu 2007-2008 pisao je kolumnu u novinama La Montagne. Od 2006. član je redakcije književnog časopisaEast. Od 2012. Majdalani je predsjednik Međunarodnog doma pisaca u Bejrutu. Autor je pet romana, prevedenih na šest jezika.

Gostovanje Šarifa Maždalanija realizuje se u saradnji knjižare Karver sa Francuskim institutom u Podgorici.

Bonus video: