BUDITE NA OPREZU

Evo šta sve uništava zube

Važno je paziti na redoslijed uživanja u pojedinim jelima i izbjegavati nagle izmjene temperature
310 pregleda 2 komentar(a)
zubi, čokolada, Foto: Shutterstock.com
zubi, čokolada, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.06.2016. 10:05h

Briga za zube koje moramo svakodnevno njegovati da bismo ih očuvali, počinje u ranom djetinjstvu, još u doba mliječnih zuba. Uspavljivanjem s bočicom i cuclom dječji su zubi podvrgnuti djelovanju šećera iz soka ili čaja tokom cijele noći, pa ih je bolje skloniti prije spavanja, a sisanje prsta može poremetiti normalan rast zuba i iskriviti ih.

Gazirana pića tope gleđ

Ipak, malo ko je svjestan koliko šteti zdravlju svojih zuba kad svakodnevno posegnu za čašom, dvije gaziranog pića.

Gazirana pića otapaju gleđ zuba i šećer, kojeg u gaziranim pićima ima i do deset kašičica u čaši, zavlači se u fisure, usjekline na kruni zuba između zubnih kvržica. Ali jednako oni koji vole da jedu čisti prirodni i zdrav limun mogu da oštete zube jer je njegova kiselina jako agresivna.

Grickalice za izbjegavanje

Opasne su i grickalice, poput čipsa, a osobito smoki koji je, zato što postane ljepljiv u dodiru sa pljuvačkom, čak i gori za zube od čokolade i bombona, koji su pak zbog ljepljivosti i šećera vrlo loši za gleđ.

Sitni komadići zavuku se u prostor između zuba gdje se sakriju pa je pri pranju zuba dobro koristiti i zubni konac i četkicu.

Žvaka bez šećera - prva pomoć

Kisela i slatka hrana ne odgovaraju zubima pa se preporučuje žvakaća guma bez šećera koja će malo neutralisati kiselinu u ustima, ali se ipak preporučuje što prije oprati zube jer samo to pomaže očuvanju njihova zdravlja. No nije uvijek hrana krivac za naše probleme, ponekad su rkivi i trendovi .

Navike i trendovi

Na primjer, široko prihvaćeni pirsing, pogotovo onaj na jeziku ili na usni, može ugroziti zube na više načina. Mehanička oštećenja nastaju kad se pri jedenju udara metalnom glavicom pirsinga u zube pa se oni mogu i okrnjiti ali metal može oštetiti i desni pa dolazi do klimanja zuba i, u gorem slučaju, njihova ispadanja.

Takođe je važno paziti na redoslijed uživanja u pojedinim jelima i izbjegavati nagle izmjene temperature te nikako nakon, na primjer, vruće supe ne jesti sladoled ili piti ledeno piće. Od loših navika koje nisu povezane s jelom, a takođe su jako štetne za zube, griženje noktiju i pušenje koje uništava sluznicu i gingivu, zubno meso, a bolesti desni dovode do klimanja i ispadanja zuba.

Pranje je preventiva

Ono čime se sve može sanirati je pravilna njegu zuba, i to mekanom četkicom Često se koriste pretvrde četkice koje oštećuju zubno meso, a zubima škode i preagresivne paste s izbjeljivačima ili jako abrazivna sredstva, poput sode bikarbone, kojima se izbjeljuju zubi, jer zubima najviše šteti, ako ih dobro ne isperemo.

Bakterije u plaku vole hranu bogatu škrobom i pretvaraju ga u kiselinu koja brzo nagriza zube. Ako komadići te hrane ostanu između zuba velika je opasnost od oštećivanja. Škrgutanje u snu mehanički oštećuje zube Neki ljudi noću škrguću zubima, a da i nisu toga svjesni. Ljekari to pripisuju nakupljenom stresu tokom dana, pa se u težim slučajevima preporučuje da se koriste zaštitne gume.

Preporučujemo za Vas