Čačić: Fudbal se igra za golove, a oni su tu bili uspješniji

9 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2016. 09:55h

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Ante Čačić rekao je da je pobjednika u utakmici osmine finala Evropskog prvenstva odlučila jedna greška na suparničkoj polovini terena.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske nije uspjela sinoć da se plasira u četvrfinale Evropskog prvenstva, pošto je u Lensu izgubila od Portugala sa 1:0 poslije produžetaka.

Nakon 90. minuta rezultat je bio 0:0, a pobjedu Portugalu donio je Rikardo Kvarežma u 117. minutu.

"Ovo je bila 120 minuta dobra rezentacija Hrvatske protiv Portugala koji se branio s osam igrača iza lopte. Što je utakmica odmicala, to smo bili opasniji, ali nismo došli do željenog gola. Na kraju smo napravili jednu grešku visoko na njihovoj polovini i iz kontre primili gol. Fudbal se igra za golove, a oni su tu bili uspješniji", rekao je Čačić, prenosi Hina.

Na pitanje je li očekivao da će Portugal igrati defanzivno, on je odgovorio potvrdno.

"Ja sam i prije utakmice rekao da se oni nas plaše i zato sam očekivao defanzivni Portugal. Oni su prijetili samo s Nanijem i Ronaldom, a mi smo ih u tome jako dobro osujetili izuzev tog posljednjeg minuta kada nas je ponijela mogućnost da riješimo utakmicu prije penala. Gol je visio u vazduhu, a na kraju se dogodilo što se dogodilo", rekao je Čačić.

On se osvrnuo i na skorašnje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji u kojima će Hrvatska biti u grupi s Turskom, Islandom, Ukrajinom, Finskom i Kosovom.

"U Francuskoj smo odigrali četiri zaista vrhunske utakmice, šteta što nas nije pratio i rezultat. Čestitam igračima na zalaganju, htijenju i kvalitetu. Sada nam preostaje da se odmorimo, jer nas za mjesec i po dana čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Imamo tešku grupu, a samo pobjednik ide dalje. Mi imamo i hendikep što ćemo dvije domaće utakmice igrati bez navijača, ali nadam se da ćemo smoći snage i motiva da se izborimo za SP", rekao je Čačić.

Golman hrvatske reprezentacije Danijel Subašić takodje smatra da nije pobijedila bolja ekipa.

"Bili smo bolji, ali to je fudbal. Nismo iskoristili svoje prilike i onda smo primili gol. Ponosni smo što smo svojim igrama na ovom EP vratili navijače, jer kada smo krenuli u Francusku niko nije bio uz nas", rekao je Subašić.

Neutješan je bio i Marko Pjaca.

"Bili smo bolji čitavu utakmicu, a onda smo primili taj nesrećan gol. Ne znam šta da kažem, svima nam je žao. Hvala navijačima na podršci, žao nam je i zbog njih što nismo prošli dalje", rekao je Pjaca.

Hrvati su duže od sat vremena plakali u svlačionici, a dio njih nije mogao da izađe pred novinare.

"Tužni smo i razočarani. Zaslužili smo više, jer smo bili bolja ekipa. Imali smo inicijativu i više prilika, a oni su zabili gol iz jedne sretne kontre. Teško mi je nešto kazati nakon ovakvog poraza. Nismo zaslužili ispasti na ovakav način", kazao je Luka Modrić.

Jedan dio hrvatske fudbalske javnosti ocenio je da su "vatreni" porazom od Portugala 0:1 u produžetku propustili najbolju šansu generacije.

"Teško je sada kazati da je ovo poslednja prilika ove generacije. Biće još prilika. Moramo se okrenuti budućnosti, vrlo brzo nas čekaju nove kvalifikacije", rekao je Modrić.

Ivan Rakitić ocijenio je da ni Portugalcima nije jasno kako su prošli dalje.

"Nikada nisam vidio toliko tuge i suza. Bolja ekipa ide kući. Ni Portugalcima nije jasno kako su prošli dalje. Pokazali smo da smo među najboljim ekipama", rekao je Rakitić.

Vedran Ćorluka je kazao da Portugal nije bolja ekipa od Češke i Turske.

"Teško nam je, svi smo tužni. Nismo zaslužili ovakav kraj. Moramo se, međutim, nositi s tom činjenicom. Propustili smo veliku priliku. Najviše me boli što smo ispali od ekipe koja nije bolja od nas. Portugalci nisu bolji ni od Turske ni od Češke", rekao je Ćorluka.

Najbolje šanse za Hrvatsku propustio je Domagoj Vida.

"Kao da me neko urekao. Milimetri su me dijelili, no nije išlo. Svi smo utučeni, svlačionica je puna suza. Hvala navijačima što su nas pratili", rekao je Vida.

Bonus video: