Crna Gora ispustila pobjedu protiv Tunisa, fajnl-for je sada daleko

5 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 25.06.2016. 23:59h

Veliku prilku su ponovo propustili odbojkaši Crne Gore da kolo prije kraja, možda, naprave i ključan korak ka fajnl-foru treće divizije Svjetske lige, drugu godinu zaredom.

Nakon poraza u petak od Venecuele (3:2), direktnog konkurenta u borbi za jedno od prva tri mjesta koja vode za završni turnir u Frankfurtu, izabranici Slobodana Boškana su večeras poraženi i od Tunisa, takođe sa 3:2 (22:25, 25:27, 31:29, 26:24, 19:17), pa sada više ne zavise od sebe.

Kolo prije kraja, naime, na zbirnoj tabeli prva je Slovenije sa svih pet pobjeda i sigurni putnik na fajnl-for, a blizu su plasmana Grčka i Venecuela koje imaju po četiri pobjede i poraz.

Španija, Crna Gora i Kineski Tajpeh sa skorom od po tri pobjede i dva poraza treba da ostvare maksimalne pobjede u posljednjem kolu i da se nadaju maksimalnom porazu Grčke (igra sa Slovenijom) ili porazu bilo kojim rezultatom Venecuele (sastaje se sa Tunisom) kako bi došlo do promjena na tabeli.

Naša reprezentacija u nedjelju igra protiv Meksika (17 sati), Španija se u zoru sastaje sa Njemačkom, koja je siguran putnik na fajnl-for jer je domaćin, dok Kineski Tajpeh igra protiv otpisanog Kazahstana.

Dakle, šanse naše reprezentacije su svedene na teoriju, posebno nakon dva slabija izdanja u Tunisu u odnosu na ona iz Meksiko Sitija (sve tri pobjede, protiv Njemačke, Meksika i Španije)...

A naša reprezentacija je meč protiv Tunisa (koji je prošle godine savladala dva puta po 3:0) izgubila na bizaran način, ne samo zbog toga što je ispustila vođstvo od 2:0 u setovima, imajući meč lopte u trećem (u ovom setu je nadoknadila minus od 18:22) i četvrtom setu, u kojem je vodila i 21:18...

Posebna priča je bio peti set, u kojem su naši odbojkaši gubili čak 10:3, ali su uspjeli da se vrate u život, izjednače na 14:14 (nakon što Tunis nije iskoristio dvije meč lopte na 14:12), a potom se na 17:17, kada se na servis spremao Minić, dogodilo nešto što ne bi trebalo da se događa na ovom nivou.

Tehničar Dabović je ušao umjesto Strugara, ali je problem što ta zamjena nije bila moguća (nije bila ispravna), jer su njih dvojica već odradili punu izmjenu (Strugar je počeo set, Dabović ga je zamijenio na 0:4, a onda se Strugar vratio u igru na 13:14, i tu je trebao biti kraj izmjena njih dvojice).

Zbog toga je prvi sudija meča, Portorikanac Rivera dodijelio kazneni poen Tunisu (kazna za odugovlačenje našem selektoru Boškanu) za vođstvo od 18:17 i loptu za servis. Ostaje dilema ko je u toj situaciji pogriješio na klupi naše reprezentacije...

Inače, po FIVB pravilima igre, prije nego se dodijeli "kazna za odugovlačenje" (poen i servis za protivnika), neophodno je da je ekipa prije toga dobila "opomenu za odugovlačenje", za prvo odugovlačenje na meču. Iz TV prenosa se nije moglo zaključiti da li je i kada naša selekcije dobila takvu sankciju.

Tek, u sljedećem poenu, na 18:17 za domaćina, nakon servisa Tunisa, Strugar je pokušao da "skuva" loptu, nakon lošeg prijema, ali je poslao u mrežu, i time je meč bio okončan.

Interesantno, Crna Gora je u dvogodišnjem nastupu u Svjetskoj ligi, doživjela četvrti poraz, u 13 mečeva, svaki u pet setova...

Crna Gora – Tunis 2:3 (25:22, 27:25, 29:31, 24:26, 17:19)

Tunis – Palata sportova „El Menzah“. Gledalaca: 600. Sudije: Rivera (Portoriko) i Kelenberger (Njemačka). Poeni iz napada: Crna Gora 69, Tunis 61. Poeni iz bloka: Crna Gora 20, Tunis 19. Poeni iz servisa: Crna Gora 7, Tunis 8. Greška: Crna Gora 35, Tunis 26.

Crna Gora: MINIĆ 23, DABOVIĆ 7, Babić, G. ĆUK 15, Strugar 5, ĆAĆIĆ 10, LAKČEVIĆ, BOJIĆ 22, Radunović 1, B. Ćuk 4, MILIĆ 7, Vukašinović 2, Ječmenica, Popović (libero 2).

Tunis: KORBOSLI (libero), KADI 12, Miladi 12, KARAMOSLI 2, ČEIH, Naga, MOALA 18, KABI 26, Slimene 6, Juini 2, Ajeh, AGREBI 10.

Bonus video: