Hrvatska u suzama, Kvarežma heroj Portugala

U meču u kome nije bilo velikih šansi, vatre na terenu, Portugal je iskoristio jedinu grešku hrvatskog tima i plasirao se u četvrtfinale, gdje ga čeka Poljska
92 pregleda 0 komentar(a)
Hrvati, Foto: Reuters
Hrvati, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2016. 21:55h

Portugal je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, Hrvatska u nevjerici ide kući, nakon bolnog poraza u produžecima.

Gol odluke postigao je Rikardo Kvarežma u 118. minutu, a samo minut ranije Perišić je na drugoj strani pogodio stativu.

U meču bez šansi, bez vatre na terenu, odlučio je detalj u finišu.

Ekipa koja je u prvoj fazi igrala sjajno, koja je i večeras kontrolisala utakmicu, završila je takmičenje.

Suze igrača, navijača, nevjerica u Hrvatskoj...

Tok meča

Posljednji napadi Hrvatske - svi su u šesnaestercu, a Vida je i treći put bio blizu.

Kakav finiš - Hrvatska je imala šut za pobjedu, Perišić je glavom pogodio stativu. Strinić je u nastavku akcije izguibio loptu, a Portugal krenuo u napad, prvi put sa dovoljno prostora naprijed.

Nani je slučajno uposlio Ronalda, čiji je šut odbranio Subašić, a Kvarežma pogodio praznu mrežu.

118. minut - Gooooooolllll - Portugal vodi - Kvarežma!

113. minut - ponovo Vida blizu gola - korner Brozovića, Patrisio je zaplivao u prazno, a Vida glavom prebacio loptu preko praznog gola.

Rakitić izlazi, a mijenja ga Marko Pjaca.

Izašao je Adrijen Silva, koji je pretrčao 14 kilometara. Zamijenio ga je Danilo.

I još jedan kuriozitet - od 1980. godine nije se dogodilo da se za 90 minuta utakmice na velikom takmičenju ne uputi nijedan udarac u okvir gola.

Kakva je utakmica bila do sada dovoljno govori podatak da bombarder poput Kristijana Ronalda nije šutirao na gol. Na prethodna tri duela, sa Islandom, Austrijom i Mađarskom, šutirao je čak 32 puta.

Igraču koji živi za gol, vjerovatno teško pada igranje na meču ovakvog tipa...

Nakon 90 minuta slabog fudbala, Portugal i Hrvatska idu u produžetke. Teško je vjerovati da će se nešto promijeniti u dodatnih 30 minuta - kad za 90 minuta nisu uradili ništa da bi pobijedili, zašto bi se nešto promijenilo sada, kada je sužen prostor da se ispravi eventualna greška.

Prva izmjena u Hrvatskoj - Mandžukića mijenja Kalinić, strijelac protiv Španije.

Druga izmjena u Portugalu - umjesto Žoao Marija ušao je Rikardo Kvarežma.

Poslije 77 minuta bez šuta u okvir gola - Dani Mils, komentator na BBC-ju, nekadašnji igrač Lidsa, najavio je da će otići na čaj i vratiti se kad počnu penali.

Zaista sluti na takav završetak derbija.

64. minut - interesantna situacija u šesnaestercu Hrvatske. Strinić je zakačio Nanija nogom, ali je lopta bila daleko od Portugalca. Kontakt je postojao, za sudiju Velaska nije bio penal...

61. minut - šansa utakmice - Domagoj Vida je glavom zahvatio loptu, koju je iz prekida sa desne strane ubacio Rakitić. Pored suprotne stative...

57. minut - dobra kombinacija na malom prostoru Žoao Marija i Renata Sančesa, koji je slabo šutirao sa ivice šesnaesterca.

52. minut - razmijenili su pasove hrvatski igrači, na kraju je Strinić centrirao na peterac, ali su Pepe i Fonte zatvorili Brozovića. Nakon brzo izvedenog kornera, Brozović je bio sam na desetak metara, ali je šutirao preko gola.

Prva izmjena u Portugalu - 18-godišnji Renato Sančes, novi igrač Bajerna (došao iz Benfike za 35 miliona eura) , mijenja Andrea Gomeša.

Počelo je drugo poluvrijeme, valjda će biti bolje od prvog...

Portugalci povučeni, dozvolili su rivalu da kontroliše loptu, ali nisu otvorili nijednu kontru, niti dobili priliku za to.

Mnogo pažnje posvetili su Luki Modriću, kome ne dozvoljavaju da krene naprijed, blizu najboljeg igrača hrvatskog tima uvijek je Adrijen Silva...

Završeno je prvo poluvrijeme. Nema golova, nema uzbuđenja, nema vatre u duelu Hrvatske i Portugala.

Bez šuta u okvir gola za 45 minuta, treći put na šampionatu...

41. minut - dobra akcija Hrvatske, ostao je sam na lijevoj strani Strinić, imao je dosta vremena da centrira gdje hoće, a poslao je loptu tamo gdje nije bilo nijednog njegovog saigrača.

Malo toga se vidjelo u dosadašnjem toku meča, jednog od dva derbija osmine finala.

Malo prostora na terenu, dobro pokrivena svaka pozicija...

30. minut - konačno brži napad Hrvatske. Perišić je ostao jedan na jedan sa Gereirom na desnoj strani, stvorio poziciju za šut, ali bez opasnosti za Rui Patrisija.

Ovako izgleda statistika nakon 25 minuta. Posjed na strani Hrvata, tek jedan šut na gol, koji su uputili Portugalci.

25. minut - prvi šut na gol. Pepe je glavom tukao sa 7-8 metara preko gola, nakon ubacivanja iz prekida.

Očekivano je počeo derbi - oprezno na obje strane, bez rizika. Portugalci su upoznali snagu hrvatskog tima, a Hrvati, s druge strane, znaju da igraju sa "uspavanom zvijeri"...

Pet minuta igrači hrvatske sa loptom u nogama, Portugalci povučeni na startu.

Pobjednik ovog meča u četvrtfinalu igra protiv Poljske.

Počela je utakmica u Lansu.

Mnogo pažnje pred utakmicu privukla je frizura Ivana Perišića. Patriotski zanos imao je vezista hrvatske selekcije.

Portugal i Hrvatska igraju derbi prvog dana osmine finala, a uz duel Španija - Italija, i derbi cijele prve eliminacione faze.

Neočekivano i neplanirano spojio ih je žrijeb - Hrvati su osvojili prvo mjesto u grupi, ispred Španije, a Portugalci treće, iza Mađarske i Islanda.

S jedne strane, Hrvatska, koja je iznenadila i igrom i rezultatima, s druge Portugal od koga se očekivalo više.

Poznati su sastavi.

Nakon što je odmorio nekoliko prvotimaca protiv Španije, Ante Čačić izveo je tim, koji je nastupio protiv Turske i Češke.

U timu je i oporavljeni Luka Modrić.

Portugalski selektor Fernando Santoš izveo je, pomalo, neočekivan sastav. Prednost u štoperskom tandemu u odnosu na Karvalja dobio je Fonte, na poziciji desnog beka je Sedrik, a zadnji vezni Adrien Silva, a ne Žoao Mutinjo.

Večeras je jubilarna utakmica za Nanija - 100. meč u dresu nacionalnog tima.

Na suprotnoj strani, Ivan Perišić obilježio je prve tri utakmice hrvatske selekcije, posebno protiv Španije, asistencijom za Kalinića, a onda i pobjedonosnim golom.

Portugal: Rui Patrisio, Sedrik, Pepe, Fonte, Gereiro, Adrijen Silva (108. Danilo), Vilijam Karvaljo, Andre Gomeš (50. Renato Sančes), Žoao Mario (87. Kvarežma), Kristiano Ronaldo, Nani.

Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka (120. Kramarić), Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić (110. Pjaca), Perišić, Mandžukić (88. Mandžukić).

Tri prethodna međusobna duela dobio je Portugal, sva tri bez primljenog gola.

Bonus video: